Effectiveness of different methods of weed management in Chinese cabbage (Brassica rapa L.) and transplanted leek (Allium porrum L.) Efektywność wybranych sposobów regulowania zachwaszczenia w uprawie kapusty pekińskiej i pora z rozsady
The studies were conducted in the years 2012-2014 at the Research Institute of Horticulture in Skierniewice and aimed to
compare the effectiveness of different weeds management methods useful for organic production of Chinese cabbage and
transplanted leek and to determine their impact on the yield of the crops. The effectiveness of such methods as mechanical
treatments, mechanical treatments with biostimulator Asahi SL, the usage of mulches (black non-woven polypropylene and
biodegradable films) and hand weeding was compared. The weeds control, number and biomass of weeds and secondary
weed infestation were determined during the experiments. The plants height and the yield of Chinese cabbage and transplanted
leek and additionally the physiological indices such the chlorophyll content in the leaves, were measured also. The
best results of weeds control were achieved in the crops weeded by hand and grown in the soil covered with mulch. The
mulches completely reduced the weeds in Chinese cabbage and by 98.9-99.5% in transplanted leek. After mechanical
treatments the weeds control at the rate of 95.7-97.6% was noted. The reduction of weeds affected positively the yield of the
crops. The highest yield from the plots covered by polypropylene and biodegradable films were obtained. In Chinese cabbage
the tendency in changing the chlorophyll content in the leaves was similar in all objects, except the plants weeded by
hand, in which was slightly lower before harvest. In all objects the chlorophyll content before harvest was higher than in the
check.
W latach 2012-2014 w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach przeprowadzono badania, celem których było porównanie
efektywności wybranych metod ochrony przed chwastami, przydatnych w ekologicznej uprawie kapusty pekińskiej i pora
z rozsady oraz określenie ich wpływu na plonowanie roślin. Porównywano efektywność takich metod jak: odchwaszczanie
mechaniczne, odchwaszczanie mechaniczne z zastosowaniem stymulatora wzrostu Asahi SL, sciółkowanie gleby czarna
włóknina sciółkujaca (PP) i czarna folia biodegradowalna oraz pielenie reczne. W badaniach przeprowadzono obserwacje
stopnia zniszczenia chwastów, określono ich liczbę i masę, oceniono zachwaszczenie wtórne. Wykonywano też pomiary zawartości
chlorofilu w liściach kapusty pekińskiej, określono wysokość roślin i wielkość plonów. Bardzo dobre zniszczenie
chwastów otrzymano w obiektach pielonych ręcznie i sciółkowanych wybranymi materiałami. Włóknina i czarna folia całkowicie
ograniczały zachwaszczenie w uprawie kapusty pekińskiej, a w uprawie pora z rozsady zredukowały je o 98,9-
99,5%. Pielenie mechaniczne niszczyło chwasty na poziomie 95,7-97,6%. Ograniczenie zachwaszczenia pozytywnie wpływało
na plonowanie kapusty pekińskiej i pora z rozsady. W obu gatunkach najwyższe plony uzyskano sciółkujac glebę włókniną
i czarną folią. W kapuście pekińskiej zmiany w zawartości chlorofilu w liściach wykazywały podobną tendencję we
wszystkich obiektach, z wyjątkiem poletek pielonych ręcznie, w których przed zbiorem zanotowano obniżenie tego wskaźnika.
W czasię zbioru we wszystkich obiektach zawartość tego barwnika w liściach była wyższa niż w kontroli.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00