Reakcja tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.) na wzrastające dawki azotu oraz zabieg szczepienia grzybami mikoryzowymi Effect of nitrogen fertilization doses and mycorrhization on the yield and essential oil content in thyme (Thymus vulgaris L.)
Określono wpływ nawożenia wzrastającymi dawkami azotu oraz zabiegu szczepienia grzybami mikoryzowymi na ilość i jakość plonu surowca tymianku właściwego. Nawożenie azotem miało istotny wpływ na plon surowca i zawartość olejku, natomiast zabieg mikoryzacji podłoża tylko przy niskim poziomie azotu w podłożu działał pozytywnie. Największy plon świeżej masy tymianku oraz zawartość olejku eterycznego uzyskano stosując 180 = (120 + 60) mg N dm-3 podłoża oraz szczepionkę mikoryzową. W liściach, w porównaniu z łodygami oznaczono większe ilości azotu, wapnia i magnezu, podobne fosforu i sodu, a najmniejsze potasu. Liście pobrane z podłoża z grzybami mikoryzowymi gromadziły więcej azotu, a łodygi więcej potasu, wapnia i magnezu w porównaniu z analogicznymi kombinacjami nawozowymi bez szczepionki.
The effect of increasing nitrogen doses and soil inoculation with mycorrhizic fungi on the quality of thyme (Thymus vulgaris L) yield have been determined. Nitrogen fertilization exerted a significant effect on yield of thyme raw material and on the content of essential oils. On the other hand, substrate mycorrhization brought a positive effect only at low nitrogen content in the substrate. The highest yield of fresh matter of thyme and of essential oils content was obtained using 180 = (120+60) mg N dm-3 of substrate and the mycorrhization treatment. In leaves, in comparison with stems, higher amounts of nitrogen, calcium and magnesium were found. The amounts of phosphorus and sodium were similar, while the least amounts of potassium were found in leaves sampled from plants grown on the substrate with mycorrhizic fungi in comparison with analogical fertilization combinations without mycorrhization.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00