Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Protection possibilities of organic crops against diseases in the European Union

Tytuł:
Protection possibilities of organic crops against diseases in the European Union
Możliwości ochrony upraw ekologicznych przed chorobami w Unii Europejskiej
Autorzy:
Sobczak, J.
Szulc, M.
Matyjaszczyk, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336746.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
organic farming
plant protection
availability
fungicides
protection
disease
European Union
rolnictwo ekologiczne
środki ochrony roślin
dostępność
fungicydy
ochrona
choroba
Unia Europejska
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 4; 156-159
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Only products containing substances listed in the Regulations (EC) No 889/2008 and 354/2014 are permitted in the protection of organic crops. Despite the common list of active substances and schemes of qualifying products for use in organic farming, availability of measures to protect organic farming in the Member States varies widely. Obtaining information concerning the list of plant protection products qualified for use in organic farming was possible only for 12 Member States. Among the countries, the biggest number of fungicides to protect organic crops has been approved in Italy, France and Czech Republic. The lowest number has been noted in Sweden and United Kingdom. Italy has the broadest protection capacity for each group of organic farming: agricultural, vegetable, fruit and ornamental. Active substances most frequently registered in the products approved for use in organic farming are copper compounds, sulphur and microorganisms. Differences in the availability of ways to protect organic farming in the European Union Member States hinder equal competition in the common market.

Do ochrony upraw ekologicznych dopuszczone są tylko środki zawierające substancje wymienione w Rozporządzeniach Komisji (WE) nr 889/2008 oraz 354/2014. Mimo wspólnej listy substancji aktywnych systemy kwalifikowania preparatów do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz dostępność środków do ochrony upraw ekologicznych w poszczególnych państwach członkowskich są bardzo zróżnicowane. Uzyskanie informacji dotyczących listy środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym było możliwe tylko dla 12 państw członkowskich. Wśród tych państw najwięcej fungicydów do ochrony upraw ekologicznych dopuszczonych jest we Włoszech, Francji oraz w Czechach. Najmniej w Szwecji oraz Wielkiej Brytanii. Włochy posiadają także najszersze możliwości ochrony dla każdej grupy upraw ekologicznych: rolniczych, warzywniczych, sadowniczych i ozdobnych. Substancje aktywne najczęściej rejestrowane w środkach dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym to związki miedzi, siarka i mikroorganizmy. Różnice w dostępności możliwości ochrony upraw ekologicznych w poszczególnych państwach członkowskich utrudniają równorzędną konkurencję na wspólnym rynku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies