Ocena przydatności pasz z użytków zielonych do produkcji zwierzęcej w badanych gospodarstwach ekologicznych Evaluation of usefulness of forages from grasslands in livestock production in examined organic farms
Badania przeprowadzono w latach 2006-2007 w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych z ponad 30% udziałem trwałych użytków zielonych (średnio 47%) w strukturze UR, prowadzących chów zwierząt trawożernych oparty na paszach z tych użytków. Celem badań była ocena jakości ekologicznych pasz objętościowych łąkowo-pastwiskowych i ich przydatności do produkcji zwierzęcej. W 2006 roku przebadano 87, a w 2007 roku 83 próbki pasz (siano, zielonka łąkowa i pastwiskowa). Oceniano w nich zawartość podstawowych składników pokarmowych i mineralnych. Wartość pokarmową wyrażono w jednostkach paszowych systemu INRA. Całościowej oceny pasz dokonano na podstawie wskaźnika względnej wartości pokarmowej RFV. Najwyższą wartością pokarmową i energetyczną charakteryzowała się zielonka pastwiskowa, nieco niższą zielonka łąkowa i kiszonka, a najniższą siano łąkowe. Spośród badanych pasz najbardziej zasobna w składniki mineralne była zielonka pastwiskowa, a najuboższe siano. Wartość wskaźnika RFV dla wszystkich ocenianych pasz średnio przyjmowała wartości od 100 do 119, co pozwoliło na zakwalifikowanie ich do III klasy jakościowej (pasze dobre dla bydła opasowego, starszych jałówek i marginalne dla krów mlecznych).
During the years 2006-2007 the study in organic farms with over 30% participation of grasslands (mean 47%) in AL, with ruminants production basing on forages from grasslands was conducted. The aim of study was evaluation of organic forages quality and their usefulness in livestock production. 87 forage samples (hay, meadow and pasture herbage) in 2006 and 83 forage samples in 2007 were evaluated. The content of particular nutritive and mineral components was evaluated. Nutritive value was expressed in feed units acc. to INRA system. Comprehensive evaluation of forages was made on the base of relative feed value (RFV) index. The highest nutritive and energy value had pasture herbage, a bit lower meadow herbage and silage and the lowest meadow hay. Among tested forages the richest in mineral components was pasture herbage and the poorest was hay. The value of RFV index for all evaluated forages was from 100 to 119, that let qualify them to III quality class (forages good for slaughter cattle, elderly heifers and marginally for dairy cows).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00