Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dodatków organicznych oraz preparatu EM-A na właściwości fizyczne, chemiczne oraz na stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleby uprawnej. Część III. Stan struktury

Tytuł:
Wpływ dodatków organicznych oraz preparatu EM-A na właściwości fizyczne, chemiczne oraz na stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleby uprawnej. Część III. Stan struktury
Impact of addition of organic additives and EM-A preparation on physical, chemical and structural state of the arable-humus soil horizon. Part III. Structure state
Autorzy:
Gajewski, P.
Kaczmarek, Z.
Owczarzak, W.
Jakubus, M.
Mocek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336649.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
obornik
słoma
efektywne mikroorganizmy
stan struktury
manure
straw
effective microorganisms
structure state
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2013, 58, 3; 119-123
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę oceny wpływu preparatu EM-A oraz różnych dawek obornika i słomy na parametry struktury gleby mineralnej. Założono doświadczenie wazonowe składające się z 12 kombinacji wymienionych wyżej dodatków. Po 9-cio miesięcznej inkubacji z poszczególnych wariantów nawozowych wycięto modele agregatów o objętości 1cm3. Oznaczono w nich takie parametry, jak: dynamiczną i statyczną wodoodporność, stan agregacji wtórnej po dynamicznym i statycznym działaniu wody oraz minimalną i maksymalną pojemność kapilarną. Uzyskane wyniki badań wskazały na pozytywny wpływ dodatków organicznych na testowane parametry struktury. Szczególnie ważną była poprawa agregacji wtórnej po statycznym i dynamicznym działaniu wody. Na uwagę zasługuje także wzrost pojemności kapilarnych. Wpływ EM-A był najczęściej negatywny. Korzystne oddziaływanie szczepionki było niewielkie i sporadyczne. Wyniki przeprowadzonego doświadczenia potwierdziły skuteczność pozytywnego oddziaływania dodatków organicznych na większość badanych właściwości struktur glebowych. Aplikacja wraz z nimi EM-A wydaje się być natomiast nieuzasadnioną, a nawet szkodliwą.

In the presented study, an attempt was made to assess the influence of the EM-A preparation and different doses of farmyard manure and straw on structural parameters of mineral soil. A pot experiment was established consisting of 12 combinations of the above-mentioned additives. After a 9-month long incubation period, 1 cm3 volume model aggregates were cut out from individual combinations. The following parameters were determined in these aggregates: dynamic and static water resistance, the state of secondary aggregation following dynamic and static action of water and capillary capacity of aggregate models. The obtained research results revealed a positive impact of the applied organic additives on the examined structural parameters. The observed improvement of secondary aggregation following static and dynamic water action was particularly important. Increased capillary capacities also deserve attention. The impact of the applied EM-A was mostly negative. Beneficial effect of the applied inoculum was negligible and sporadic. The results of the performed experiment corroborated the effectiveness of the positive influence of organic additives on majority of the examined soil structure properties. On the other hand, the application of EM-A together with them appears to be unjustified or even harmful.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies