Szacuje się, że w Europie w latach 1991-2010 powierzchnia UR wykorzystywanych przez gospodarstwa ekologiczne wzrosła
z około 0,4 do 10 mln ha. W Polsce szybki rozwój rolnictwa ekologicznego nastapił dopiero po integracji z UE. W latach
2004-2012 liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła z 3 760 do25 944, a powierzchnia UR z 50 do 602 tys. ha.
W sumie w 2012 r. gospodarstwa ekologiczne wykorzystywały w Polsce 4,3% UR, a udział ten wahał sie od poniżej 1% w
województwach (opolskie, kujawsko-pomorskie i łódzkie) do 10-15% w województwach (lubuskie, warminsko-mazurskie i
zachodniopomorskie). Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego wynosi 25,5 ha i jest 3-krotnie wieksza, w porównaniu
do ogółu gospodarstw rolnych w kraju. W gospodarstwach ekologicznych około 60% gruntów zajmują rośliny pastewne
(trwałe użytki zielone oraz pastewne na gruntach ornych). Udział sadów wynosi około 12%, czyli jest 5-krotnie
większy niż średnio w kraju. W strukturze zasiewów gospodarstw ekologicznych wyraźnie mniejszy jest udział zbóż, ziemniaków
oraz warzyw. Obsada zwierząt jest średnio ponad 2-krotnie mniejsza niż w całym naszym rolnictwie. Czynniki te
powodują, że wolumen ekologicznej produkcji towarowej jest stosunkowo mały.
It was estimated that in Europe in the period 1991-2010 the area of agricultural land used by organic farms increased from
about 0.4 to 10 m ha. In Poland, the rapid development of organic farming took place just after the integration with the
EU. In the years 2004-2012 the number of organic farms increased from 3 760 to 25 944, and the area of agricultural land
from 50 to 602 thous. ha. In total, in 2012 organic farms in Poland used 4.3% of agricultural land, and this share ranged
from less than 1% in Opolskie, Kujawsko-Pomorskie and Łódzkie voivodeships to 10-15% in the Lubuskie, Warminsko-
Mazurskie and Zachodniopomorskie voivodeships. The average area of organic farm amounts 25.5, three times bigger
compared to the total farm area in the country. In organic farms about 60% of agricultural land are occupied by fodder
crops (permanent grassland and fodder on arable land). The share of orchards is about 12%, which is five times higher
than the average for country. However, in these farms the share of cereals, potatoes and vegetables is significantly smaller.
The livestock density is on average more than 2-times lower than in Polish agriculture. Due to these factors the volume of
organic marketable production is relatively low.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00