Ocena zastosowania Pythium oligandrum do zaprawiania nasion warzyw oraz ocena jego wpływu na rozwój roślin Assessment of applications of Pythium oligandrum for seed vegetables dressing and its impact on development of plants
Na rynku systematycznie zwiększa się asortyment produktów skierowanych do produkcji roślinnej, które mają zwiększać
zdrowotność roślin poprzez indukowanie procesów obronnych i stymulować ich rozwój. W większości są to produkty oparte
na mikroorganizmach konkurencyjnych w stosunku do patogenów lub substancjach naturalnych. Celem badań była ocena
przydatności środka ochrony roślin opartego na Pythium oligandrum do zaprawiania (na sucho i na mokro) nasion warzyw
oraz ocena jego wpływu na dalszy ich rozwój. Stwierdzono, że rodzaj zaprawiania nie miał wpływu na wschody marchwi.
Dla rzodkiewki obserwowano tendencję zwiększenia liczby wschodów po zaprawianiu suchym, podobnie jak dla pomidora.
Spośród roślin, które wzeszły największą ilość wypadów roślin rosnących w gruncie obserwowano po suchym zaprawianiu
nasion marchwi, w przypadku rzodkiewki nie stwierdzono wpływu rodzaju zaprawiania na ilość martwych roślin.
W przypadku pomidora zaobserwowano, że mokre zaprawianie przyczyniło się do zdecydowanego większego obumierania
siewek. W dalszej wegetacji rosnące rośliny marchwi, rzodkiewki i pomidora zarówno po zaprawianiu suchym, jak
i mokrym, silniej wykształciły częściej nadziemną i podziemną w porównaniu do roślin kontrolnych.
The market is steadily increasing the range of products aimed at the plant production to increase plant health by inducing
processes of defense and its development. Most of them are products based on natural substances or microorganisms, which
compete with pathogens. The aim of research was to evaluate the use of plant protection products based on Pythium
oligandrum to seed vegetable dressing (dry and wet) and its impact on the further development of the plants. It was found
that the type of treatment did not affect the germination of carrots. For radish, as is the case of tomato the increase of the
number of emergence after dry dressing was observed. Among the plants that emerged the highest number of dead plants
growing in the soil it was observed after dry dressing of carrots seeds, in the case of radishes there was no effect on the
number of dead plants. For tomato, it was observed that the wet dressing strongly contributed to the increased necrosis
seedlings. The plants growing in next time - carrots, radishes and tomatoes, subject to treatment dry or wet, strongly
developed aboveground and underground parts in comparison to untreated control plants.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00