Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce

Tytuł:
Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce
Development of organic farming in Poland
Autorzy:
Kuś, J.
Jończyk, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336612.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
rozwój
rolnictwo ekologiczne
Polska
development
organic farming
Polska
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2009, 54, 3; 178-182
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano analizy, w ujęciu regionalnym, liczby i wielkości gospodarstw ekologicznych, struktury użytkowania gruntów, struktury zasiewów i obsady zwierząt w tych gospodarstwach. Do przygotowania opracowania wykorzystano zbiór informacji Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHAR-S). Wykazano wskazują, że gospodarstwo ekologiczne jest przeciętnie 3-krotnie większe od średniego w kraju i charakteryzuje się mniejszym udziałem gruntów ornych, a większym udziałem trwałych użytków zielonych i sadów. Struktura produkcji oraz struktura zasiewów ustabilizowanych gospodarstw (posiadających certyfikat) jest lepiej dostosowana do zasad ekologicznego gospodarowania, niż gospodarstw przestawianych na ekologiczne gospodarowanie. Wykazano duże regionalne zróżnicowanie (liczba gospodarstwa, ich wielkość oraz areał użytków rolnych) zainteresowania rolnictwem ekologicznym w Polsce. Pomimo dynamicznego rozwoju rolnictwa ekologicznego po akcesji Polski do UE, to w 2007 r. tylko niespełna 2 % UR kraju wykorzystywało rolnictwo ekologiczne, przy średniej dla UE (27 państw) wynoszącej 4,1 %.

The paper presents the analysis which was made on regional level, concerning the number and size of farms, structure of land use, structure of crops and the livestock density in these farms. For the preparation of this paper, the data from the Agricultural and Food Quality Inspection (GIJHAR-S) were used. The analysis showed that the organic farm is an average 3 times bigger than the average in the country and has a smaller share of arable land, but larger share of permanent posture and orchards. The structure of production and the structure of sown area is better adapted to the principles of organic farming in certified farm than the farm during conversion. The paper showed the great regional diversity (the number of farms, their size and the area of agricultural land) of organic farming in Poland. Despite the dynamic development of organic farming after the Polish accession to the EU, in 2007 only less than 2 % of agricultural area in country was used for organic farming, while an average for the EU-27 was 4,1 %.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies