Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkcja i rynek żywności ekologicznej w Polsce i w Austrii

Tytuł:
Produkcja i rynek żywności ekologicznej w Polsce i w Austrii
Production and organic food market in Poland and Austria
Autorzy:
Koreleska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336357.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
żywność ekologiczna
produkcja
rynek
Polska
Austria
organic food
production
market
Polska
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 3; 183-186
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania było przestawienie produkcji oraz rynku żywności ekologicznej w Polsce na tle produkcji i rynku austriackiego. Dobór państw miał charakter celowy. Wybrano Austrię, ponieważ jest krajem, w którym od lat odnotowuje się najwyższy udział gospodarstw i powierzchni upraw ekologicznych w Unii Europejskiej. W Austrii wprowadzono również pierwsze regulacje krajowe w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz istnieje największa organizacja rolników ekologicznych. Prowadzone są tam również liczne skuteczne działania promocyjne, dzięki którym systematycznie zwiększa się świadomość społeczeństwa i zapotrzebowanie na żywność ekologiczną. Analiza rynku został przeprowadzona na podstawie danych z lat 2004-2008. Stwierdzono, że w badanym okresie zarówno w Polsce, jak i w Austrii, wzrosła liczba gospodarstwekologicznych i powierzchnia upraw ekologicznych. Dynamika zmian była zdecydowanie większa w Polsce niż w Austrii, co świadczy o tym, że podaż w analizowanych krajach znajduje się w różnych fazach rozwoju. W Austrii wzrósł dwukrotnie udział żywności ekologicznej w ogólnych obrotach żywności. Różna jest struktura sprzedaży żywności ekologicznej.

The purpose of this study was to present production and organic food market in Poland compared to production and the Austrian market. Selection of countries was targeted. Austria was selected because it is a country where for years the highest share of farms and organic farming area in the European Union has been recorded. Austria also introduced the first national regulations on organic farming and there is the largest organization of organic farmers. Also many effective promotional activities are undertaken through which public awareness and demand for organic food systematically increases. Market analysis was carried out between 2004-2008. It was found that during the considered period, both in Poland and Austria the number of organic farms and organic farming area augmented. Dynamic changes were very much higher in Poland than in Austria, which means that the sphere Supply side in the studied countries are at different stages of development. In Austria, doubled the share of organic food in the total turnover of food. The sales structure of organic foods differs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies