Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie zachwaszczenia w uprawie pszenicy ozimej w okresie konwersji gruntów ornych na metodę ekologiczną

Tytuł:
Kształtowanie zachwaszczenia w uprawie pszenicy ozimej w okresie konwersji gruntów ornych na metodę ekologiczną
The effect of weed infestation of winter wheat within conversion to organic farming
Autorzy:
Krawczyk, R.
Matysiak, K.
Kierzek, R.
Karczmarek, S.
Horoszkiewicz-Janka, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336339.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
zachwaszczenie
pszenica ozima
grunty orne
metoda ekologiczna
konwersja
weed infestation
winter wheat
organic farming
conversion
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 3; 195-199
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy badano zmiany zachodzące w składzie gatunkowym zachwaszczenia pszenicy ozimej uprawianej w okresie konwersji gruntów ornych na system produkcji ekologicznej. Badania przeprowadzono w latach 2006-2009 w Instytucie Ochrony Roślin - Państwowym Instytucie Badawczym w Stacji Doświadczalnej w Winnej Górze. W badanych systemach porównywano wpływ zagęszczenia siewu i uprawy pasowej na stan zachwaszczenia rośliny uprawnej. Doświadczenie przedstawiono jako dwuczynnikowe w układzie split-blok w ośmiu powtórzeniach. Ocenę zachwaszczenia przeprowadzono w fazie dojrzałości mleczno-woskowej pszenicy oznaczając skład gatunkowy i świeżą masę chwastów. Analizowane cech zachwaszczenia były zależne od układu temperatur i opadów w okresie wegetacji pszenicy. W okresie konwersji na system ekologiczny uzyskano istotnie większą liczbę oraz biomasę chwastów w porównaniu do uprawy konwencjonalnej. W okresie konwersji różnorodność gatunkowa była wyższa. Zwiększenie gęstości siewu nie miało wpływu na wartość wskaźnika różnorodności gatunkowej w okresie konwersji, a w uprawie konwencjonalnej skutkowało zmniejszeniem jego wartości. Najwyższa wartość różnorodności gatunkowej odnotowano w warunkach siewu rzędowo-pasowego. W okresie konwersji dominującym gatunkiem był: Matricaria maritima, a w uprawie konwencjonalnej Apera spica-venti i Viola ssp.

The study was carried out for determination of changes in weed infestation of winter wheat cultivars under varying organic and conventional crop production system. Research was realized in 2006-2009 in the Institute of Plant Protection in the Experimental Station. The weed communities were compared using Shannon's diversity index and Simpson dominance index. The number and mass of weeds differed in the years as a result of different weather conditions and effectiveness of weed control in production system. The results of performed studies revealed that at the time of conversion of conventional production system to organic one the value of weed species biodiversity index was higher as compared to conventional cultivation of winter wheat. Considering the period of conversion of conventional production system to organic it was found that most common weeds were dicotyledonous with a dominance of Matricaria maritima. In case of conventional cultivation, the value of species domination index was the highest for Apera spica-venti and Viola ssp. I increasing of sowing rate the conversion to organic system haven't influence on biodiversity index and the study showed that conventional crop production decreases biodiversity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies