Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A prototype machine for harvesting and baling of pruning residues in orchards: first test on apple orchard (Malus Mill.) in Poland

Tytuł:
A prototype machine for harvesting and baling of pruning residues in orchards: first test on apple orchard (Malus Mill.) in Poland
Analiza wstępnych wyników badań prasy zbierającej do zbioru gałęzi po prześwietleniach w sadach
Autorzy:
Frąckowiak, P.
Adamczyk, F.
Wąchalski, G.
Szaroleta, M.
Dyjakon, A.
Pari, L.
Suardi, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336221.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
round baler
biomass
pruning
prototype
work parameters
quality of work
bale
prasa zbierająca
biomasa
gałąź
prototyp
parametry pracy
jakość pracy
bela
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 3; 88-93
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Currently the global practice is to collect branches that remain in orchards and vineyards after maintenance pruning sporadically, using specially designed conventional hay balers. The EuroPruning project implemented in the Industrial Institute of Agricultural Engineering (PIMR) in Poznań involved developing the construction of a new machine for compressing branches remaining in orchards and vineyards after maintenance pruning into round bales. The aim of this study was to assess the accuracy and quality of work of the developed research model of PRB 1.75 baler and to identify basic operational parameters of the machine. The tests involved determining the level of power consumption of the machine at idle and during normal operation. The amounts of branches left by the machine in inter-rows have also been measured, thus determining the losses of material. The average area performance of the machine obtained during the tests was 1.25 ha·h-1 and the average value of losses amounted to approx. 24%. As the bale chamber filled up, power consumption slowly increased from approx. 3 kW at the beginning of the collection of branches to the maximum of approx. 40 kW at the final stage of bale formation before proceeding to its wrapping.

Aktualnie na świecie do zbioru gałęzi pozostających w sadach i winnicach po cięciach konserwacyjnych sporadycznie wykorzystywane są specjalnie przystosowane do tego celu konwencjonalne prasy do zbioru słomy. W ramach realizacji projektu EuroPruning w Przemysłowym Instytucie Maszyn Rolniczych (PIMR) w Poznaniu opracowano konstrukcję nowej maszyny do prasowania w cylindryczne bele gałęzi pozostających w sadach i winnicach po przeprowadzeniu cięć konserwacyjnych. Celem badań było dokonanie oceny poprawności i jakości pracy opracowanego modelu badawczego prasy PRB 1,75 oraz określenie podstawowych parametrów eksploatacyjnych tej maszyny. W czasie badań określano wielkości poboru mocy przez maszynę na biegu jałowym oraz w czasie jej normalnej pracy. Wykonano również pomiary ilości pozostawionych przez maszynę w międzyrzędziach gałęzi, będące miarą strat materiału. Uzyskana podczas badań średnia wydajność powierzchniowa pracy maszyny to 1,25 ha·h-1, a średnia wartość poziomu strat wynosiła ok. 24%. W miarę zapełniania się komory prasowania następował powolny wzrost poboru mocy od ok. 3 kW przy rozpoczęciu procesu zbierania gałęzi do maksymalnie ok. 40 kW w końcowym etapie tworzenia beli przed rozpoczęciem procesu jej owijania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies