Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zmienności gatunkowej i odmianowej słomy na przebieg i efekty procesu jej brykietowania metodą zwijania

Tytuł:
Wpływ zmienności gatunkowej i odmianowej słomy na przebieg i efekty procesu jej brykietowania metodą zwijania
The influence of variability of species and the variety of straw on the course and effects of the process of its briquetting by the method of the curling
Autorzy:
Adamczyk, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336183.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
pszenica
owies
słoma
brykietowanie
metoda zwijania
gęstość właściwa
współczynnik trwałości
energia jednostkowa
wheat
oat
straw
briquette presses
briquetting
method of curling
density
coefficient of durability
energy unit
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2013, 58, 1; 12-16
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania wpływu zmienności gatunkowej i odmianowej pszenicy i owsa na parametry brykietów uzyskiwanych metodą zwijania za pomocą brykieciarek walcowych. W wyniku badań stwierdzono, że tą metodą uzyskuje się brykiety z niepociętej słomy o wysokim współczynniku trwałości (Ψ=0,90-0,92) i powtarzalnej, wysokiej gęstości właściwej (objętościowej) dla zbliżonej we wszystkich przypadkach energochłonności procesu (Ejo=0,0779-0,0848 kWh*kg-3).

One of the methods the high-compaction straw is briquetting whole stalks in cylindrical roller brquetting maschnes. For energy production purposes can be used for practically all types of straw cereals. Differences existing between them provoking question about the differences in the course and the briquetting process parameters and the parameters of obtained briquettes. The paper icludeed attempts to explain this issue. The results of these tests for the various varieties of two types of cereals (wheat and oats) briquetted with the method of the carling, lead to the conclusion that it is possible to use this method for compacting uncut straw cereals, in effect, to give briquettes with high stability(Ψ=0,90-0,92), reproducible, high (volume) density for a similar intensity in all cases the process (Ejo=0,0779-0,0848 kWh*kg-3).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies