Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anti-mold properties of yeast strains as a biological agent for protection of grain during storage

Tytuł:
Anti-mold properties of yeast strains as a biological agent for protection of grain during storage
Wykorzystanie antypleśniowych właściwości szczepów drożdży do biologicznej ochrony ziarna podczas przechowywania
Autorzy:
Piasecka-Jóźwiak, K.
Chabłowska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336064.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
contamination
molds
yeast activity against molds
skażenie
pleśń
aktywność antypleśniowa
drożdże
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2017, 62, 4; 84-89
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Contamination of cereal grains by mold is a serious threat to human and animal health and leads to economic losses. The antagonistic activity of yeast strains isolated from varied habitats against mold was assessed. Based on the in vitro experiments, three strains of yeasts, showing the antagonistic activity towards the growth of 13 mold species isolated from cereals, have been selected. The ability to inhibit the growth of mold was tested in wheat, rye, barley, and oat grains, the positive effect was demonstrated in wheat and rye grain only.

Zanieczyszczenie ziarna zbóż pleśnią stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz prowadzi do strat ekonomicznych. Oceniono antagonistyczną aktywność szczepów drożdży izolowanych z różnorodnych siedlisk skierowaną wobec pleśń. Na podstawie doświadczeń in vitro wybrano trzy szczepy drożdży, wykazujące działanie antagonistyczne wobec wzrostu 13 gatunków pleśni, izolowanych ze zbóż. Zdolność do hamowania wzrostu pleśni badano w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, pozytywny efekt wykazano tylko w przypadku pszenicy i żyta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies