Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ nawożenia azotem na plony i wartość technologiczną korzeni buraków cukrowych

Tytuł:
Wpływ nawożenia azotem na plony i wartość technologiczną korzeni buraków cukrowych
The influence of nitrogen fertilization on yields and quality of sugar beet roots
Autorzy:
Borówczak, F.
Grobelny, M.
Kołata, M.
Zieliński, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336038.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
burak cukrowy
nawożenie
nawóz azotowy
plon
wartość technologiczna
sugar beet
fertilization
nitrogen fertilization
yield
quality
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2006, 51, 3; 11-15
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniach przeprowadzonych w dwóch seriach, pierwsza w latach 1998-1999, a druga w 2001-2002, badano wpływ nawożenia azotem na plon i jakość korzeni buraków cukrowych. Stwierdzono, że w miarę zwiększania dawek azotu wartość technologiczna korzeni pogarszała się przez obniżenie zawartości cukru, wydajności cukru oczyszczonego, wskaźnika alkaliczności, jak również przez wzrost zawartości azotu [alfa]-aminowego i sodu. Dawki 50 i 60 kg N/ha okazały się optymalnymi dla plonów: korzeni, biologicznego i oczyszczonego cukru oraz efektów ekonomicznych. Dawka 100 kg N/ha, określona jako optymalna wg programu ABO Bonn, dowała na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego podobne efekty produkcyjne i ekonomiczne do dawki 60 kg N/ha.

In experiments carried out, the first one in 1998-1999 and the second one in 2001-2002, the influence of nitrogen fertilization on the yields and quality of sugar beet roots was investigated. It was stated that with increasing of nitrogen doses the quality of roots was worsened by decreasing of sugar content, efficiency of refined sugar, alkalinity coefficient as well as by increasing of the content of N [alpha]-amino and sodium. The doses 50 and 60 kg N/ha turned out to be the optimum ones for the yields of: roots, biological and refined sugar and economic effects. The dose of 100 kg N/ha, determined as an optimum one according ABO - Bonn programme, gave on soil of very good rye complex simalar production and economic effects to the dose of 60 kg N/ha.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies