Zbiór wilgotnego siana prasą zwijającą z użyciem preparatu mikrobiologicznego Inoculant 1155 Harvest of wet hay with a round baler with the use of microbiological preparation Inoculant 1155
W pracy omówiono wyniki badań dotyczące wpływu miejsca aplikacji preparatu Inoculant 1155 do wilgotnego siana zbieranego prasą zwijającą na wielkość jego strat. Przeprowadzono również analizę przebiegu temperatury w uzyskanych belach siana. Ponadto, określono wpływ wilgotności względnej zbieranego siana z dodatkiem preparatu Inoculant 1155 dla dwóch różnych mas objętościowych sprasowanego siana na jego jakość. Stwierdzono, iż najniższe straty preparatu w ilości 4,6% występowały w przypadku jego aplikacji do wilgotnego siana w przedniej części komory zwijania prasy. Najniższe zarejestrowane temperatury występowały w belach siana sporządzonych z materiału o wilgotności 20% i zagęszczeniu 110kg m-3. Najwyższą jakość siana ocenianą w oparciu o analizę chemiczną uzyskano zbierając go przy wilgotności 20% i masie objętościowej 110kg m-3.
This study examines results of experiments to assess how the location of the applicator of the microbiological additive Inoculant 1155 when added to wet hay during harvesting with a baler affects its loss. Also, was assessed how the moisture content of harvested hay treated with the additive Inoculant 1155 affected the quality of hay. It was observed that the lowest loss of the additive (4,6%) was for the applicator placed in the front part of the press chamber of the baler. Hay of the best quality (evaluation was based on chemical analysis) was observed for a moisture content of 20% and density of 110 kg m-3. The study also presents analysis of temperature distribution inside the bales. The lowest temperature was observed for hay of a moisture content of 20% and density of 110 kg m-3.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00