Microbiological dressing of spring barley seeds as a method of improvement in plant development Mikrobiologiczne zaprawianie jako metoda polepszenia rozwoju młodych siewek jęczmienia jarego
Seeds treatments before sowing (dressing) with e.g. the microorganisms can stimulate their germination, the health of the
seedlings and to improve the development of young plants. The search for alternative means and methods to seeds dressing
was the purpose of the research. A seed dressing in dry and wet way was evaluated for finding the most effective. The experiments
were conducted in greenhouse and field conditions with barley (Hordeum vulgare L.) seeds. Commercial products
based on Pythium oligandrum, Trichoderma asperellum and Saccharomyces cerevisiae in doses of 10 g/1 kg of seeds
were used. Also the product containing a complex of microorganisms (EM Farm) in dose 1 ml/100 ml of water was included.
The number of seedlings, health and development of plants according to microbial dressing were evaluated. In
glasshouses conditions non positive effect on number of emergence was noted in EM combination It was found that especially
S. cerevisiae the most improved development of seedlings in the pots with the soil. Effect of seeds dressing was the
most visible in the tests with the soil compared to the tests with perlit. In field conditions we observed a positive effect on the
parameters of the development of young plants after the application S. cerevisiae and T. asperelleum comparing to
untreated plants and P. oligandrum.
Zabiegi przedsiewne (np zaprawianie) z mikroorganizmami mogą stymulować kiełkowania nasion, polepszać zdrowotność
sadzonek i ich rozwój. Poszukiwanie alternatywnych środków i metod do zaprawiania nasion było celem badań. Stosowano
zaprawianie nasion na sucho i na mokro. Badania przeprowadzono w warunkach polowych i szklarniowych stosując jęczmień
(Hordeum vulgare L.). Wykorzystano produkty handlowe oparte na Pythium oligandrum, Trichoderma asperellum
i Saccharomyces cerevisiae w dawce 10 g / 1 kg nasion. Stosowano także produkt zawierający kompleks mikroorganizmów
(EM Farm) w dawce 1 ml / 100 ml wody. Oceniana była liczba wschodów oraz rozwój sadzonek. W szklarni nie stwierdzono
pozytywnego wpływu na liczbę wschodów stwierdzono zastosowaniu EM. Ponadto, stwierdzono, że S. cerevisiae wpłynął na
polepszenie parametrów rozwoju sadzonek w glebie. Wpływ zaprawiania nasion był najbardziej widoczny w testach z glebą
w porównaniu do badań z perlitem. W warunkach polowych obserwowano pozytywny wpływ na parametry rozwoju młodych
roślin zabiegi z S. cerevisiae i T. asperellum porównując z wynikami z kombinacji, gdzie stosowano P. oligandrum i brak zaprawiania.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00