Wpływ różnych szczepów bakterii symbiotycznych na plony i brodawkowanie łubinu i soi Effect of various strains of symbiotic bacteria on yields and nodulation of lupine and soybean
Celem badań była ocena różnych szczepów bakterii symbiotycznych łubinu i soi pod względem ich oddziaływania na brodawkowanie
i plon nasion wymienionych roślin. Do badań użyto izolatów Bradyrhizobium sp. (Lupinus) i Bradyrhizobium
japonicum znajdujących się w kolekcji bakterii symbiotycznych Z. Mikrobiologii IUNG-PIB w Puławach, którymi zaszczepiono
nasiona łubinu żółtego (odm. Mister) i łubinu wąskolistnego (odm. Baron) oraz soi (odm. Aldana i Nawiko). W doświadczeniu
wazonowym (wazony Mitscherlicha z 7 kg gleby) nie stwierdzono na ogół istotnego wpływu zastosowanych
szczepów Bradyrhizobium sp. na plonowanie łubinu, chociaż większość użytych szczepów stymulowała brodawkowanie na
korzeniach tej rośliny. Badane szczepy B. japonicum różniły się pod względem ich oddziaływania na brodawkowanie soi,
ale wszystkie szczepy tych bakterii symbiotycznych przyczyniły się do istotnego wzrostu zarówno intensywności brodawkowania,
jak i plonowania obydwu odmian soi.
The aim of these studies was to assess various isolates of symbiotic bacteria of lupine and soybean with respect to their effects
on nodulation and seed yields of the crops. Strains of Bradyrhizobium sp. (Lupinus) and Bradyrhizobium japonicum,
belonging to the collection of these bacteria at Dept. of Agricultural Microbiology IUNG-PIB Pulawy, were used for inoculation
of lupine seeds (cv. Mister and Baron) and soybean seeds (cv. Aldana and Nowiko). In pot experiments (Mitscherlich
pots containing 7 kg of soil) none of the tested strain of lupine rhizobia significantly increased lupine seed yields though
some of these strains improved nodulation of lupine plants. All B. japonicum strains – soybean symbionts – markedly stimulated
nodulation and significantly improved seed yields of both soybean cultivars.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00