Farmers’ health and life hazards resulting from the contact with plant protection products Zagrożenia zdrowia i życia rolników jako skutek kontaktu ze środkami ochrony roślin
Conducting plant protection operations belongs to the most unhealthy jobs from among a range of agricultural activities.
A direct contact with chemical substances negatively influences the functioning of the digestive and respiratory systems. In
extreme cases it results in poisoning and even death of the person who had a direct contact with the chemical. The objective
of the article was to evaluate the application of safety rules when dealing with pesticides both when preparing a liquid form
of the active substance and while spraying plants and conditioning seeds for sowing. The research was conducted by interviewing
people directly on their farms. Based on the collected data connected with the application of pesticides, the operations
were identified where a direct contact of the chemical substance with the farmer’s skin or an internal organ was observed.
Health side-effects were also presented in dealing with pesticides as a result of neglecting the application of personal
protection measures. It was also described how to store plant protection products on farms and which protection
measures should be taken to avoid uncontrolled contact with the pesticide while applying it. It was reported that about 40%
of farmers do not follow the safety rules while applying or preparing chemical substances for usage. Consequently, it results
in the irritation of skin, eyes and the whole respiratory system, and in some cases to nausea and headaches.
Wśród szeregu prac związanych z działalnością rolniczą do najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia należy przeprowadzenie
zabiegu ochrony roślin. Bezpośredni kontakt z substancjami chemicznymi negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu
pokarmowego oraz oddechowego człowieka. W skrajnych przypadkach prowadzi to zatrucia, a nawet do śmierci osoby, która
miała bezpośredni kontakt z substancją chemiczną. Celem artykułu było dokonanie oceny poziomu przestrzegania zasad
bezpieczeństwa w kontakcie z pestycydami zarówno w fazie przygotowania cieczy roboczej, jak również podczas zabiegów
opryskiwania roślin i zaprawiania nasion do siewu. Badania wykonano za pomocą wywiadu przeprowadzonego bezpośrednio
w gospodarstwach rolnych. Na podstawie danych zidentyfikowano te prace związane z wykorzystaniem pestycydów,
w których nastąpił bezpośredni kontakt substancji chemicznej ze skórą bądź narządem wewnętrznym rolnika. Przedstawiono
także skutki zdrowotne pracy z pestycydami jako konsekwencję nie stosowania środków ochrony indywidualnej. Opisano
także w jaki sposób powinny być przechowywane środki ochrony roślin w gospodarstwach rolnych oraz jakie środki ostrożności należy podejmować, by nie doprowadzić do niekontrolowanego kontaktu z pestycydem podczas jego stosowania.
Stwierdzono, że około 40% rolników nie przestrzega zasad bezpieczeństwa w fazie stosowania oraz przygotowywania substancji
chemicznych do użycia. W konsekwencji prowadzi to do podrażnienia skóry, oczu oraz całego układu oddechowego,
a w kilku przypadkach odnotowano także nudności i bóle głowy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00