Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena organizacyjno-ekonomiczna gospodarstwa w okresie przekształcania z systemu produkcji konwencjonalnej na ekologiczny

Tytuł:
Ocena organizacyjno-ekonomiczna gospodarstwa w okresie przekształcania z systemu produkcji konwencjonalnej na ekologiczny
Evaluation of economic and environmental effects of conversion from conventional into organic farming system
Autorzy:
Jończyk, K.
Kopiński, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335642.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
przekształcanie
produkcja konwencjonalna
produkcja ekologiczna
gospodarstwo
conversion
conventional farming
organic farming
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2009, 54, 3; 103-107
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono oceną zmian organizacyjnych i efektów ekonomicznych gospodarstwa w procesie przestawiania z konwencjonalnego systemu produkcji na ekologiczny. Badania prowadzono w latach 2004-2007 w Zakładzie Doświadczalnym Grabów należącym do IUNG — P1B w Puławach. Oceną organizacyjno-ekonomiczną przeprowadzono porównując szereg kryteriów oraz wskaźników powszechnie stosowanych w ekonomice rolnictwa, takich jak: plonowanie roślin, wydajność zmianowania, intensywność organizacji produkcji rolnej, efektywność ekonomiczna i wielkość ekonomiczna gospodarstwa Zmiana sposobu gospodarowania w ZD Grabów z konwencjonalnego na ekologiczny spowodowała istotne zmiany produkcyjne i ekonomiczne. W okresie transformacji gospodarstwa odnotowano zmniejszenie pionowania zbóż, i wydajności całego zmianowania. W okresie przekształcania gospodarstwa odnotowano wzrost przychodów średnio o 42 % . Duże znaczenie w uzyskaniu tego wyniku miał system dopłat i dotacja dla rolnictwa ekologicznego. Wartość dopłat bezpośrednich oraz do produkcji ekologicznej stanowiła ok. 20 % produkcji końcowej gospodarstwa oraz ok. 57 % zysku gospodarstwa.

This paper presents an assessment of organization change and economic effects in the process of conversion of the farm from conventional into organic farming system. The research was conducted in 2004-2007 at the Experimental Station Grabów of IUNG-PIB Puławy. The organizational and economic assessment was carried out by comparing a number of criteria and indicators commonly used in agricultural economics, such as plants yielding, efficiency of crop rotation, intensity of agricultural production, economic efficiency and economic size of farm. The changes of management in ES Grabów from conventional into organic farming cause in result a significant changes of production and economical ones. During the transition period it has been stated in the farm a reduction of cereals yielding and the overall crop rotation. During this conversion an income from farm increased on average of 42 %. The system of subsidies and the subsidy for organic farming was of great importance in achieving of this result. The value of direct payments for organic production composed approximately 20 % of the final gross production of farm and about 57 % of farm profit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies