Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yielding and competiveness of oats and spring vetch depending on cultivation system and sowing method

Tytuł:
Yielding and competiveness of oats and spring vetch depending on cultivation system and sowing method
Plonowanie i konkurencyjność owsa z wyką jarą uprawianych w systemie konwencjonalnym i ekologicznym
Autorzy:
Klima, K.
Smaczny, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335440.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
oats
conventional system
organic system
competitiveness
mixture components
owies
system konwencjonalny
system ekologiczny
konkurencja
komponenty mieszanek
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 3; 146-149
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The subject of the experimental research referred to a two-factor field experiment carried on at the Experimental Station in Czyrna near Krynica over a period from 2010 to 2013. The first factor included two farming systems: conventional and organic. The second factor comprised the crops grown in pure stands (oats and spring vetch grown separately) and in mixed stands (oats mixed with spring vetch). The objective of the experiment was to determine both the yielding of oats in pure stands and of oats with spring vetch in mixed stands, and the response of those mixture components to the cultivation in mixed stands. Based on the results of the experiment, it was concluded that the yield of oats grains and seeds of crops sown in pure stands and in stands mixed with spring vetch decreased by 12% under the organic farming system. The total yield of oats grains and spring vetch seeds decreased along with the decrease in the content of oats in the mixture. The growing of oats and spring vetch in mixed stands under the conventional system of farming resulted in the better yielding of oats compared to the yield of oats under the organic farming. The mixtures of oats and spring vetch were found to better utilize the habitat conditions in their mixed stands compared to those grown separately in pure stands.

Przedmiotem badań było dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzone w latach 2010-2013 w Stacji Doświadczalnej Czyrna k. Krynicy. Czynnikiem pierwszym były dwa systemy rolnicze: konwencjonalny i ekologiczny. Czynnikiem drugim były siewy czyste i mieszane owsa z wyką jarą. Celem badań było określenie plonowania siewów czystych i mieszanych owsa z wyką jarą oraz określenie reakcji komponentów na uprawe w mieszankach. W wyniku badań stwierdzono, że zmniejszenie plonu ziarna i nasion siewów czystych i mieszanek owsa z wyką jarą uprawianych w systemie ekologicznym wyniosło 12%. Wraz ze zmniejszaniem udziału w mieszankach owsa zmniejszał się łączny plon ziarna owsa i nasion wyki jarej. Wysiew owsa w mieszance z wyką jarą w systemie konwencjonalnym wpłynął korzystniej na plonowanie owsa niż w systemie ekologicznym. Mieszanki owsa z wyką jarą lepiej wykorzystywały warunki siedliskowe niż siewy czyste komponentów mieszanek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies