Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of a long-term reclamation on the microbiological properties of soils formed from post-mining materials

Tytuł:
The influence of a long-term reclamation on the microbiological properties of soils formed from post-mining materials
Wpływ wieloletniej rekultywacji na właściwości mikrobiologiczne gleb tworzących się z gruntów pogórniczych
Autorzy:
Głowacki, A.
Mocek-Płóciniak, A.
Spychalski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335251.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
post-mining land
reclamation
fertilization
enzymatic activity
microorganisms
grunty pogórnicze
rekultywacja
nawożenie
aktywność enzymatyczna
właściwości mikrobiologiczne
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 3; 77-81
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research was to determine an enzymatic activity and the number of bacteria, Actinomycatales and fungi in anthropogenic soils formed from post-mining materials. Experimental factors included two crop formations and three levels of mineral fertilization. The conducted research showed that higher microbiological activity occurred in the soils from the fodder- frumentaceous crop rotation, where lucerne had been cultivated for four years. Important influence of mineral fertilization on the microbiological activity of soils in frumentaceous-rapeseed crop rotation was found, whereas in soils where fodder-frumentaceous crop rotation was implemented, no major influence of mineral fertilization on soil’s microbiological activity was found.

Celem przeprowadzonych badań było określenie aktywności enzymatycznej oraz liczebności bakterii, promieniowców i grzybów w glebach antropogenicznych wytworzonych z gruntów pogórniczych. Czynnikami doświadczenia były dwa płodozmiany oraz trzy poziomy dawki nawożenia mineralnego. Przeprowadzone badania wykazały, że wiekszą aktywnością mikrobiologiczną charakteryzowały się gleby pobrane spod płodozmianu paszowo-zbożowego, w którym przez cztery lata uprawiana była lucerna. Stwierdzono istotny wpływ nawożenia mineralnego na aktywność mikrobiologiczna gleb w płodozmianie zbożowo-rzepakowym, natomiast w glebach, na których stosowany był płodozmian paszowo-zbożowy, nie stwierdzono istotnego wpływu nawożenia mineralnego na aktywność mikrobiologiczną gleby.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies