Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of energetic potential of cherry stones in Poland

Tytuł:
Assessment of energetic potential of cherry stones in Poland
Ocena potencjału energetycznego pestek wiśni w Polsce
Autorzy:
Rzeźnik, W.
Mielcarek, P.
Rzeźnik, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335247.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
biomass
cherry stones
renewable energy
lower heating value
higher heating value
biomasa
pestka
energia odnawialna
wartość opałowa
ciepło spalania
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 1; 84-87
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biomass is one of the renewable energy sources that could replace conventional carbonaceous fuels. The remains of timber industry or the agro-food sector are attractive sources of biomass taking into account environmental and economic aspects. Stones of fruits such as cherries, peaches or apricots can be converted into heat in the combustion processes. They can also be converted into liquid or gas biofuels in a gasification and pyrolysis processes. The aim of the study was to determine the higher (HHV) and lower heating value (LHV) of cherry stones and to determine their energy potential in Polish market of renewable energy. Relative humidity of dried cherry stones was 5.80±0.12% and ash content was equal to 1.43±0.04%. The higher heating value of crushed cherry stones was 20.6±0.7 MJ·kg-1, while the lower heating value 19.2±0.8 MJ·kg-1. The theoretical share of thermal energy from combustion cherry stones in the national heat production from renewable energy sources amounted to 0.42% in 2013.

Jednym ze źródeł energii odnawialnej, mogącym zastąpić tradycyjne paliwa węglowe, jest biomasa. Atrakcyjnym ze względu na aspekt środowiskowy i ekonomiczny źródłem biomasy są pozostałości przemysłu drzewnego lub rolno-spożywczego. Pestki owoców takich jak wiśnie, brzoskwinie lub morele mogą być przetworzone w energię w procesach bezpośredniego spalania lub współspalania. Można je również poddać procesom pirolizy lub zgazowywania i otrzymać biopaliwa ciekłe i gazowe. Celem pracy było określenie ciepła spalania i wartości opałowej pestek wiśni oraz określenie ich potencjału energetycznego w warunkach krajowych. Wilgotność względna suszonej pestki wiśni wynosiła 5,80±0,12%, a zawartość popiołu 1,43±0,04%. Średnie ciepło spalania rozdrobnionych pestek wiśni było równe 20,6±0,7 MJ·kg-1, natomiast wartość opałowa 19,2±0,8 MJ·kg-1. Teoretyczny udział energii cieplnej pochodzącej ze spalania pestek wiśni w krajowej produkcji ciepła z odnawialnych nośników energii wynosił 0,42% w 2013 roku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies