Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Properties of the carrot granulate intended for the feeding of animals in the organic farming

Tytuł:
Properties of the carrot granulate intended for the feeding of animals in the organic farming
Właściwości granulatu marchwiowego przeznaczonego do skarmiania zwierząt w gospodarstwie ekologicznym
Autorzy:
Chojnacki, J.
Zdanowicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335156.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
carrot
carrot pellets
feeding of animals
marchew
granulat marchwiowy
skarmianie zwierząt
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2018, 63, 3; 13-15
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study determined the usefulness of dried carrot as a raw material for the production of feed pellet. The influence of relative humidity of ground carrot dried on the hardness, specific density and absorbability of the granulated product was investigated. The results were compared to the hardness, density and absorbability of the dried, unchopped carrot root sections. The relative humidity of the raw material was: 12, 18, 24%. It was found that with increasing relative humidity of raw material from crushed dried carrot, the hardness of the granulate increases and its specific density and absorption coefficient decrease.

W pracy określano przydatność suszonej marchwi jako surowca do produkcji granulatu paszowego. Badano wpływ wilgotności względnej rozdrobnionego suszu marchwiowego na twardość, gęstość właściwą i nasiąkliwość wyprodukowanego z niego granulatu. Wyniki porównywano do wartości twardości, gęstości właściwej i nasiąkliwości wysuszonych, nierozdrobnionych odcinków korzenia marchwi. Wilgotność względna surowca wynosiła: 12, 18, 24%. Stwierdzono, że wraz ze zwiększeniem wilgotności względnej surowca z rozdrobnionego suszu z marchwi zwyczajnej następuje wzrost twardości granulatu oraz spadek jego gęstości właściwej i współczynnika nasiąkliwości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies