Plonowanie seradeli uprawianej jako wsiewka w zboża ozime zbierane w różnych terminach Yielding of serradella yielding cultivated as undersown crop in winter cereals harvested at different terms
Celem podjętych badań była ocena plonowania seradeli, wsiewanej w żyto ozime lub orkisz zbierane w stadium dojrzałości
mleczno-woskowej i pełnej, uprawianych w gospodarstwie ekologicznym. Doświadczenia polowe przeprowadzono w roku
2011 w gospodarstwie rolnika indywidualnego w rejonie Włodawy, a w roku 2012 w PODR Szepietowo, w układzie podbloków
losowanych (split-plot), z obiektami kontrolnymi w 4 powtórzeniach. Czynnikiem badawczym I rzędu w doświadczeniu
były gatunki zbóż: żyto i orkisz, a czynnikiem II terminy zbioru rośliny ochronnej: dojrzałość mleczno-woskowa, dojrzałość
pełna (na ziarno). Kontrolę stanowiły obiekty żyta ozimego i orkiszu w czystym siewie .Plon seradeli zbieranej jesienią był
znacząco zróżnicowany terminem zbioru rośliny ochronnej, jak również gatunkiem zboża, w który była wsiewana. Plon
ściernianki wsiewanej w zboża zbierane w okresie dojrzałości mleczno-woskowej był prawie dwukrotnie większy niż zbieranych
w dojrzałości pełnej. Ponadto lepiej plonowała seradela wsiewana w żyto niż orkisz. Mała ilość opadów w lipcu,
zwłaszcza po zbiorze roślin ochronnych spowodowała zaschnięcie roślin seradeli wsiewanej orkisz, a plony seradeli wsiewanej
w żyto były stosukowo niskie. Na plon suchej masy żyta i orkiszu, zbieranych w okresie dojrzałości mleczno-woskowej
korzystnie oddziaływało wsiewanie seradeli. Poziom plonowania żyta w czystym siewie był znacznie większy niż orkiszu, natomiast
z wsiewką seradeli większy był tylko w roku bardziej wilgotnym. W roku o ograniczonej ilości opadów uzyskanie
większego plonu ziarna niezależnie od sposobu siewu zapewniała uprawa orkiszu, natomiast w roku o większej sumie opadów
lepiej plonowało żyto. W roku 2011 wsiewanie seradeli nie miało wpływu na poziom plonowania zbóż, natomiast w następnym
roku miało niewielki wpływ na orkisz, a obniżało plon żyta.
The aim of study was to evaluate serradella yielding cultivated as undersown crop in rye (Secale) or spelt wheat (Triticum
aestivum ssp. spelta L.) harvested in milk-dough stage and complete maturity in ecological farm. The study was carried out
in 2011 in individual farm in Włodawa region (lubelskie province) and in 2012 at Agricultural Advisory Center in Szepietowo
(podlaskie province). The trial was conducted in split-plot terms with control objects, in four replications. In trials
with winter cereals following objects have been compared: control – rye – sowing without serradella, control – spelt wheat
– sowing without serradella. In the scheme of experiment two factors were included. Cereal species: rye and spelt wheat
were the first experimental factor. Terms of cover crop harvesting: milk-dough stage and complete maturity (on grain) were
the other factor. Yield of serradella harvested in autumn was significantly differentiated depending on term of cover crop
harvesting as well as cereal species, in which was sown. It was noted almost two times greater yield of stubble sown in cereals
harvested in milk-dough stage period than those harvested in complete maturity. Moreover a higher level of yield was
obtained from serradella sown in rye than serradella sown in spelt wheat. Lower amount of precipitation in July, especially
after harvesting of the cover crops caused desiccating of serradella plants sown in spelt wheat and yields of serradella sown
in rye were relatively low. Undersown crop of serradella in cereals had positive influence on dry matter yields of rye and
spelt wheat harvested in milk-dough stage. The yielding level of rye in pure sowing was significantly greater than spelt
wheat one. However yield of rye with undersown crop of serradella was greater only in more wet year. In year of limited
amount of precipitation spelt wheat cultivation ensured obtaining a greater yield of grain irrespective of the sowing
method. However, better yielding of rye was noted in year of greater amount of precipitation. In 2011 undersown crop of
serradella in cereals had no influence on yielding level of cereal, however in second year (2012) had low influence on spelt
wheat and decreased yield of rye.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00