Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dodatków organicznych oraz preparatu EM-A na właściwości fizyczne, chemiczne oraz na stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleby uprawnej. Część I. Właściwości fizyczne i wodne

Tytuł:
Wpływ dodatków organicznych oraz preparatu EM-A na właściwości fizyczne, chemiczne oraz na stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleby uprawnej. Część I. Właściwości fizyczne i wodne
Impact of addition of organic additives and EM-A preparation on physical, chemical and structural state of the arable-humus soil horizon. Part I. Physical and water properties
Autorzy:
Kaczmarek, Z.
Gajewski, P.
Jakubus, M.
Owczarzak, W.
Mocek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335112.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
właściwości fizyczne
obornik
słoma
mikroorganizmy efektywne
physical properties
manure
straw
effective microorganisms
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2013, 58, 3; 240-243
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań określające wpływ różnych dawek obornika, słomy oraz mikrobiologicznej szczepionki EM-A na wybrane właściwości fizyczne i wodne poziomu orno – próchnicznego uprawnej gleby mineralnej. Założono doświadczenie w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Badano kombinacje z dwoma dawkami dodatku obornika i słomy. Testowano także wariant z dodatkową aplikacją szczepionki mikrobiologicznej efektywnych mikroorganizmów. W próbkach glebowych oznaczono następujące właściwości: skład granulometryczny, gęstość fazy stałej, wilgotność naturalną i higroskopową, maksymalną pojemność higroskopową, gęstość gleby, porowatość, współczynnik filtracji, pojemności wodne przy określonych potencjałach jej wiązania przez glebę. Stwierdzono, między innymi, że gęstość fazy stałej modyfikowana była jedynie przez ilość i jakość zastosowanych dodatków materii organicznej. Gęstość objętościowa najniższa była w materiale wyjściowym, a dodatek EM-A podnosił jej wartości. Najwyższą porowatość całkowitą uzyskano w próbce zerowej, a dodatek EM-A obniżał jej wartość. We wszystkich pozostałych kombinacjach udział efektywnych mikroorganizmów pogarszał właściwości wodno-powietrzne gleby. Wartości współczynnika filtracji malały wraz ze wzrostem udziału materii organicznej, a w poszczególnych wariantach dodatek EM-A wpływał na obniżenie się prędkości filtracji. Przebieg krzywych desorpcji wody był wyraźnie uzależniony od zastosowanych dawek obornika i słomy. Nie stwierdzono wpływu dodatku EMA na tę właściwość gleby. W świetle przeprowadzonych badań, jego stosowanie w podobnych wariantach wydaje się mało efektywne bądź wręcz nieuzasadnione.

The paper presents results of investigations whose aim was to determine the influence of different doses of farmyard manure, straw as well as EM-A microbiological vaccine on some selected physical and water properties of the arable-humic horizon of mineral soil. The experiment was established in controlled laboratory conditions. Combinations with two doses of farmyard manure and straw were investigated. Moreover, a combination with an additional microbiological vaccine application of effective microorganisms (EM) was also tested. The following properties were determined in the examined soil samples: texture, solid phase density, natural and hygroscopic moisture content, maximal hygroscopic capacity, soil density, porosity, filtration coefficient, water capacities at definite potentials of its binding by soil. It was found, among others that the solid phase density was modified only by the quantity and quality of the applied organic matter additives. Volumetric density was the lowest in the initial material and the addition of EM-A enhanced its value. The highest total porosity was obtained in the zero sample and the addition of EM-A reduced its value. In all the remaining combinations, the application of effective microorganisms deteriorated water-air conditions of the soil. Values of the filtration coefficient declined together with the increase in the proportions of organic matter and the addition of EM-A in individual combinations was found to reduce filtration velocity. Runs of water desorption curves depended very distinctly on the applied doses of farmyard manure and straw. The addition of EM-A preparation failed to affect this soil property. In the light of the obtained research results, its application in similar combinations appears to be not very effective or completely unjustified.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies