Integration of software components for determination and analysis of properties of agri-food and forest products Integracja komponentów oprogramowania do określania i analizy właściwości produktów rolno-spożywczych i drzewnych
Knowledge of properties of agri-food and forest products is necessary to understand and predict their behavior in many
processing operations like heating, cooling and drying in which heat and water transport affect the final product quality.
It is difficult to represent properties of biomaterials in mathematical models to simulate the heat and water transport processes
- shape of biomaterials is complex, material structure is non-homogeneous and anisotropic, and properties are functions
of temperature and moisture content. Original algorithms and software components developed in earlier papers were
modified and integrated to improve accuracy and efficiency of identifying, predicting and analyzing properties of agri-food
and forest products. The integrated computer-aided approach was based on image analysis, geometry modeling and finite
element analysis for solving coefficient inverse problems of heat and water transport. The approach resulted in more accurate
predictions of investigated transport processes in biomaterials, and was more effective.
Znajomość właściwości produktów rolno-żywnościowych i drzewnych jest niezbędna, aby zrozumieć i prognozować ich zachowanie
w wielu procesach przetwórczych, takich jak ogrzewanie, chłodzenia czy suszenie, w których transport ciepła
i wody kształtuje końcową jakość produktów. Odwzorowywanie właściwości biomateriałów w matematycznych modelach,
aby symulować procesy transportu ciepła i wody jest trudne – kształt tych materiałów jest skomplikowany, ich materialna
struktura jest niejednorodna i anizotropowa, a ich właściwości są funkcjami temperatury i zawartości wody. W niniejszej
pracy zmodyfikowano i zintegrowano oryginalne algorytmy i komponenty oprogramowania zbudowane w ramach wcześniejszych prac, aby poprawić dokładność i efektywność identyfikowania, prognozowania i analizowania właściwości produktów
rolno-żywnościowych i drzewnych. Zintegrowane, wspomagane komputerowo podejście zostało oparte na analizie
obrazu, modelowaniu geometrii oraz analizie metodą elementów skończonych, zaadaptowanej do rozwiązywania współczynnikowych
zagadnień odwrotnych transportu ciepła i wody. Podejście to przyczyniło się do zwiększenia dokładności
prognozowania badanych procesów transportowych w biomateriałach i przy tym do podniesienia efektywności analiz.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00