Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza energochłonności produkcji ziemniaka jadalnego w gospodarstwach ekologicznych

Tytuł:
Analiza energochłonności produkcji ziemniaka jadalnego w gospodarstwach ekologicznych
Analysis on energy consumption of edible potato cultivation in organic farming system
Autorzy:
Sławiński, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335076.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
analiza
energochłonność
ziemniak jadalny
gospodarstwo ekologiczne
analysis
energy consumption
potato
organic farm
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2011, 56, 4; 107-109
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań nad energochłonnością uprawy ziemniaka jadalnego w systemie rolnictwa ekologicznego. Badania wykazały, że ekologiczna uprawa ziemniaka jadalnego charakteryzuje się większymi niż technologie konwencjonalne nakładami energetycznymi na pracę ludzką i paliwo, a mniejszymi na materiały. W ekologicznych technologiach uprawy ziemniaka, w strukturze realizowanych zabiegów mechanizacyjnych, największa energochłonność skumulowana wystąpiła przy zbiorze (średnio 998 MJźha-1) oraz uprawie roli (średnio 712 MJźha-1). Ekologiczne technologie uprawy ziemniaka charakteryzują się niską efektywnością energetyczną i wysokim wskaźnikiem jednostkowej energochłonności.

The paper presents the results of studies on energy consumption of edible potato cultivation in organic farming system. The research showed that organic farming of edible potato is distinguished by higher energy inputs of human labor and fuel, and lower inputs of materials than the conventional technologies. The highest level of cumulated energy consumption in the organic potato cultivation technologies, in the structure of implemented mechanisation operations, occurred during harvesting (average 998 MJźha-1) and tillage (average 712 MJźha-1). Organic potato cultivation technologies are distinguished by low energy efficiency and high rate of energy consumption per unit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies