Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zmian właściwości chemicznych gleby lekkiej w ekologicznym systemie uprawy roślin z nawadnianiem

Tytuł:
Ocena zmian właściwości chemicznych gleby lekkiej w ekologicznym systemie uprawy roślin z nawadnianiem
The assessment of changes in light soil chemical properties in organic system of plant cultivation with irrigation
Autorzy:
Trawczyński, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335038.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
właściwości chemiczne
gleba lekka
nawadnianie
uprawa ekologiczna
light soil
chemical properties
organic system
irrigation
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2011, 56, 4; 171-177
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań przeprowadzonych w latach 2007-2010 była analiza zmian właściwości chemicznych gleby lekkiej (odczynu, zawartości węgla organicznego, azotu ogólnego, przyswajalnych form fosforu, potasu, magnezu oraz manganu, cynku, miedzi, boru i żelaza) w płodozmianie ekologicznym. Zmianowanie obejmowało następujące gatunki roślin rolniczych: ziemniak, owies, łubin żółty, żyto, facelia (od 2010 roku gryka). Oprócz gatunków głównych uprawiano 3 gatunki roślin międzyplonowych: peluszka, gorczyca biała, seradela. Źródłem składników pokarmowych był obornik stosowany pod ziemniaki (25 tźha-1) i pod owies (12,5 tźha-1), przyorywana słoma i biomasa roślin międzyplonowych, wapno węglanowe, biologiczne wiązanie azotu oraz opad z atmosfery. Próbki glebowe z warstwy 0-20 cm pobierano jesienią każdego roku. Zmiany w glebie oceniono przy wykorzystaniu analizy regresji liniowej. Stwierdzono poprawę odczynu gleby oraz tendencję wzrostu zawartości węgla organicznego, azotu ogólnego i magnezu, a spośród mikroelementów miedzi, manganu i cynku. W przypadku fosforu i potasu oraz żelaza i boru wykazano niewielkie tendencje spadku ich zawartości w glebie. Generalnie większe zawartości składników w glebie stwierdzono na obiekcie nienawadnianym w porównaniu do nawadnianego.

The aim of investigation conducted in 2007-2010 was an analysis of changes in chemical properties of the light soil (reaction, content of carbon organic, total nitrogen, available form of phosphorus, potassium, magnesium and manganese, zinc, copper, boron, iron) in organic crop rotation. .The crop rotation contained following agriculture plant species: potato, oat, yellow lupine, rye, phacelia (from year 2010 buckwheat). Except main species, 3 plant species were cultivated as intercrop: field pea, white mustard, serradella. Manure in dose of 25 t.ha-1 applied before of potato cultivation and manure in dose of 12,5 t.ha-1applied before of oat cultivation, straw, biomass of intercrop plants, carbonate lime, biological fixation of nitrogen and precipitation were the source of nutrient components. The samples were taken from soil layer 0-20 cm in autumn every year. The changes in the soil were assessed using linear regression analysis. The increase of soil reaction, content of carbon organic, total nitrogen, magnesium, copper, manganese and zinc were stated. The content of phosphorus, potassium, iron and boron in the soil were decreased. The higher content of nutrients in the soil of the object non irrigated was stated than in irrigated one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies