Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania Some quality characteristics of potato tubers grown in the ecological system depending on irrigation
Celem badań była ocena zawartości suchej masy, skrobi i witaminy C oraz azotanów i glikoalkaloidów w bulwach ziemniaków pochodzących z uprawy w systemie ekologicznym na glebie lekkiej IHAR Jadwisin (mazowieckie). Badano czy nawadnianie miało wpływ na zmianę składu chemicznego bulw odmian wczesnych i późniejszych ziemniaka. Skład chemiczny badanych odmian porównano ze składem chemicznym tych odmian w systemie integrowanym uprawianych w różnych latach. Nawadnianie nie miało wpływu na zawartość suchej masy, skrobi i witaminy C, natomiast istotnie wpływało na glikoalkaloidy i azotany. Pod wpływem nawadniania zawartość azotanów zmniejszała się, a zawartość glikoalkaloidów wzrastała. W pracy udowodniono istotny wpływ odmian i lat badań na zawartość suchej masy, skrobi, witaminy C, azotanów i glikoalkaloidów. Różnice odmianowe najmocniej zarysowały się w przypadku zawartości azotanów i glikoalkaloidów.
The aim of the study was to assess the dry matter, starch, vitamin C, glycoalkaloids and nitrates content in potato tubers from organic system cultivated in light, sandy soil of IHAR Jadwisin (Mazovia). The objective of this work was to evaluate the tuber chemical composition of 8 cultivars of potatoes under the influence of the irrigation. Irrigation had no effect on dry matter, starch and vitamin C, but significantly affected glycoalkaloids and nitrates. The study showed a significant effect of variety and years of research on the content of dry matter, starch, vitamin C, nitrates and glicoalkaloids. Genotypic differences were the most evident in the case of nitrates and glycoalkaloids content. Under the influence of irrigation decreased the nitrate content and increased content of glycoalkaloids.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00