Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ekologiczny chów kur jako czynnik kształtujący jakościowe cechy żółtka jaja

Tytuł:
Ekologiczny chów kur jako czynnik kształtujący jakościowe cechy żółtka jaja
Ecological management system as a factor influencing egg yolk quality
Autorzy:
Gornowicz, E.
Lewko, L.
Szablewski, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334969.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
ekologia
chów
kura
jajo
żółtko
jakość
ecology
aviculture
hen
egg
yolk
quality
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2013, 58, 3; 161-164
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki PIB była ocena jakości żółtek jaj konsumpcyjnych pochodzących od krajowych kur stad zachowawczych, utrzymywanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Materiał badawczy stanowiły jaja pochodzące od kur czterech ras zachowawczych: sussex, rhode island red (RIR), żółtonóżka kuropatwiana i zielononóżka kuropatwiana. Przeprowadzone badania wykazały, iż jaja niosek utrzymywanych systemem ekologicznym charakteryzowały się żółtkami o cechach odpowiadających preferencjom konsumentów (intensywne i równomierne wybarwienie, mniejszy udział tłuszczu – żółtonóżka kuropatwiana). Parametry te są ważnym czynnikiem kształtującym popyt na jaja.

The aim of the study conducted at the National Research Institute of Animal Production was to estimate the egg yolk quality from domestic conservative flocks of hens kept in accordance with the requirements of ecological farming. The research materials consisted of hen eggs from four conservative flocks: sussex, rhode island red (RIR), greenleg partridge, yellowleg partridge. Studies have shown that the characteristic of egg yolk of the birds kept in ecological system meet the expectations of consumers (intense and uniform colour, lower fat content - yellowleg partridge). These parameters are an important factor affecting the supply of eggs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies