Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie naturalnych substancji roślinnych jako zapraw nasiennych dla upraw ekologicznych

Tytuł:
Zastosowanie naturalnych substancji roślinnych jako zapraw nasiennych dla upraw ekologicznych
Use of natural plant powders for organic seed treatment
Autorzy:
Rochalska, M.
Orzeszko-Rywka, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334814.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
zaprawa nasienna
uprawa ekologiczna
substancja roślinna
herbal plant
organic seed treatment
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2009, 54, 4; 74-79
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przedstawionych badań była ocena przydatności dopuszczonych do stosowania w gospodarstwach ekologicznych] ziół: czosnku, tymianku i bazylii do zaprawiania nasion roślin rolniczych: pszenicy i buraka cukrowego oraz warzyw: rzodkiewki, marchwi i pietruszki. Badane gatunki roślin uprawnych odmiennie reagowały na zaprawy nasienne. W przypadku] buraka cukrowego najlepszą ochronę siewek i rozwijających się roślin uzyskano stosując zaprawę chemiczną Funaben T, natomiast marchew i pietruszka lepiej reagowały na zaprawy ziołowe. Najwyższą obsadę wykazały rośliny wyrosłe z nasion zaprawianych mieszaniną czosnku i bazylii. Uzyskane wyniki były odpowiednio o 19% (marchew), 79% (pietruszka) i 49% I (rzodkiewka) wyższe od kontroli. Nieco gorsze, ale także wyższe od kontroli wyniki uzyskano po zastosowaniu mieszaniny czosnku i tymianku. Natomiast sam czosnek podwyższał obsadę roślin w stosunku do kontroli jedynie w przypadku rzodkiewki. Podobnie najwyższy plon korzeni wydały rośliny wyrosłe z nasion zaprawianych mieszaniną czosnku i bazylii. Był j on odpowiednio o 117% (marchew), 35% (pietruszka) i 69% (rzodkiewka) wyższy od plonu roślin wyrosłych z nasion zaprawianych chemicznie.

The object of an experiment was to assess the usefulness of powdered plants (garlic, thyme and basil) for wheat, sugar beet, radish ,carrot and parsley seed dressing. Mentioned crops showed different reactions to seed treatments. The best protection of sugar beet seedlings and young plants was obtained due to conventional chemical seed dressing Funaben T. On the contrary carrot and parsley showed better reaction to the herbal seed dressing. The highest number of plants was obtain from seed dressed with mixed garlic and basil powder. The results were respectively by 19% (carrot), 79% (parsley) i 49% (radish) higher than for plants from untreated seeds. Slightly lower increase in plant number comparing to the control seeds was obtained from seeds dressed with powdered garlic mixed with thyme. Pure garlic powder increased only i number of radish plants. Highest root yields for carrot, parsley and radish were obtained from seeds treated with garlic cm basil. They were by 115%, 35% and 69% respectively higher than from seeds treated with chemical seed dressing Funaben T.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies