Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ efektywnych mikroorganizmów na kształtowanie struktury gleb w doświadczeniu inkubacyjnym

Tytuł:
Wpływ efektywnych mikroorganizmów na kształtowanie struktury gleb w doświadczeniu inkubacyjnym
The impact of effective microorganisms on the process of soil structure forming in the incubatory experiment
Autorzy:
Mrugalska, L.
Owczarzak, W.
Kaczmarek, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334802.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
mikroorganizm
struktura
gleba
microorganism
structure
soil
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2009, 54, 4; 26-31
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do badań wytypowano materiał glebowy pobrany z poziomów orno-próchnicznych trzech gleb (dwie gleby płowe i czarna ziemia). Doświadczenie inkubacyjne przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych w miskach o pojemności 7 dm3, w których umieszczono próbki glebowe o masie 4 kg, po uprzednim ich wymieszaniu z trzema dawkami efektywnych mikroorganizmów (preparat EM-A w ilości 0,4 cm3, 0,8 cm3 i 1,6 cm3). Po sześciotygodniowej inkubacji w ściśle kontrolowanych warunkach temperatury gleby oraz temperatury i wilgotności powietrza wycięto z każdej kombinacji po 50 agregatów o objętości 1 cm . Dla tych agregatów oznaczono podstawowe właściwości fizyczne (gęstość, porowatość) oraz parametry strukturotwórcze (wodoodporność, wytrzymałość na ściskanie, pojemność wodną). Dowiedziono, że wartości wymienionych wyżej parametrów zależą przede wszystkim od zastosowanej dawki efektywnych mikroorganizmów, w mniejszym stopniu od uziarnienia i zagęszczenia gleby. Dla większości fizykomechanicznych właściwości gleby najbardziej efektywną, tak z ekonomicznego, jak i z praktycznego punktu widzenia, okazała się druga dawka efektywnych mikroorganizmów.

The research was conducted on the material taken from the arable-humin horizons of three soils (two Luvisols and one Phaeozems). The incubatory experiment was carried out in laboratory conditions in the bowls of 7 dm3. The bowls contained 4-kilo soil samples which had been mixed with three dozes of effective microorganisms (EM-A preparation of 0,4 cm3, 0,8 cm3 and 1,6 cm3, respectively). After a six-week incubation held in strictly controlled conditions of soil temperature and air temperature and humidity, 50 aggregates of 1 cm3 capacity were cut out ofeach combination. Basic physical properties such as density andporosity as well as structure-forming parameters (water resistance, compressive strength, water capacity). It was proven that values of the listed parameters depend mainly on the applied dozes of effective microorganisms and to a smaller extent on soil graining and compaction. From both economical and practical points of view, the second dose of EM turned out to be the most effective for the majority of soil`s physicomechanical properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies