Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of plant extracts efficacy in vegetable protection against Cercospora beticola and Erysiphe umbelliferarum

Tytuł:
Estimation of plant extracts efficacy in vegetable protection against Cercospora beticola and Erysiphe umbelliferarum
Ocena skuteczności wyciągów roślinnych w ochronie warzyw przed Cercospora beticola i Eryspiphe umbelliferarum
Autorzy:
Gleń-Karolczyk, K.
Boligłowa, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334793.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
protection
plant water extracts
Cercospora beticola
Erysiphe umbelliferarum
wyciągi wodne
warzywa korzeniowe
choroby grzybowe
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 3; 68-72
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Presented work aimed at estimating potential applications of water extracts of stinging nettle leaves (Utrica dioica L.), birch (Betula verrucosa Ehrh.) bark and walnut (Juglans regia) leaves in protection of beetroot (Beta vulgaris var. conditiva) and root parsley (Patroselium crispoum) against fungal diseases. Field experiments revealed a considerable limiting of Cercospora leaf spot (Cercospora beticola) and powdery mildew (Erysiphe umbelliferarum) development in effect of the applied plant water extracts. However, the extract from the nettle leaves revealed the highest efficacy in the diseases limiting. Soil application of the tested plant water extracts much more inhibited the intensity of infection with C. beticola and E. umbelliferarum extracts than foliar application.

Celem niniejszej pracy była ocena możliwości wykorzystania wodnych wyciągów roślinnych z ziela pokrzywy zwyczajnej (Utrica dioica L.), kory brzozy brodawkowatej (Betula verrucosa Ehrh.) i liści orzecha włoskiego (Juglans regia) w ochronie buraka ćwikłowego (Beta vulgaris var. conditiva) oraz pietruszki zwyczajnej korzeniowej (Patroselinum crispum) przed chorobami grzybowymi. W badaniach polowych stwierdzono istotne ograniczenie rozwoju grzybów Cercospora beticola (chwoscik buraka) i Eryspiphe umbelliferarum (mączniaka prawdziwego pietruszki) pod wpływem zastosowanych wodnych wyciągów roślinnych. Jednak najwyższa skuteczność w ograniczeniu chorób wykazał wyciąg z ziela pokrzywy. Doglebowa aplikacja testowanych wodnych wyciagów roślinnych w porównaniu z nalistną istotnie silniej ograniczała nasilenie porażenia przez C. beticola i E. umbelliferarum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies