The effect of mineral NPK and organic fertilisation on the content of nutritive components and microbiological quality of the first regrowth of meadow sward
The effect of mineral NPK and organic fertilisation on the content of nutritive components and microbiological quality of the first regrowth of meadow sward Wpływ nawożenia mineralnego NPK i nawozami naturalnymi na zawartość składników pokarmowych i jakość mikrobiologiczną pierwszego odrostu runi łąkowej
Studies were carried out in the years 2011-2013 in the field experiment on permanent meadow. The aim was to assess the
effect of various forms and doses of fertilisers on nutritive value and microbiological quality of the first regrowth of
meadow sward. Six experimental plots were established on the meadow and fertilised with mineral NPK, cattle liquid manure
and manure applied in two doses corresponding to 60 and 120 kg N ha-1. First regrowth of meadow sward was collected
for analyses. The number of selected microorganisms and the content of nutritive components were analysed in these
samples. Applied organic fertilisation, especially that with manure, increased the content of crude ash, decreased the concentration
of simple sugars and the sugar to protein ratio. Moreover, manure fertilisation increased the concentration of
potassium and decreased the concentration of sodium, magnesium and calcium in meadow sward. Higher doses of fertilisers
increased the content of potassium and decreased that of calcium in the sward. Applied organic fertilisation did not result
in unfavourable changes in epiphytic microflora of the sward.
Badania prowadzono w latach 2011-2013 w doświadczeniu łanowym na łące trwałej. Celem badań była ocena wpływu stosowania
różnych form i dawek nawozów na wartość pokarmową i jakość mikrobiologiczną pierwszego odrostu runi łąkowej.
W ramach badań na łące wydzielono 6 łanów doświadczalnych, które nawożono nawozami mineralnymi NPK oraz gnojówką
bydlęcą i obornikiem stosowanymi w dwóch dawkach, odpowiadających dwóm poziomom nawożenia azotem: 60 i 120
kg·ha-1. Do analiz pobierano ruń łąkową z pierwszego odrostu. W próbach zielonki oceniano liczebność wybranych mikroorganizmów,
a także zawartości składników pokarmowych. Zastosowane nawożenie nawozami naturalnymi łąki, zwłaszcza
obornikiem, spowodowało wzrost zawartości popiołu surowego oraz spadek koncentracji cukrów prostych i pogorszenie
stosunku cukrowo-białkowego. Ponadto nawożenie obornikiem powodowało wzrost zawartości w runi łąkowej potasu przy
równoczesnym spadku koncentracji sodu, magnezu i wapnia. Wzrost dawki nawożenia powodował wzrost zawartości potasu
i spadek wapnia w runi. Stosowane nawożenie nawozami naturalnymi nie powodowało niekorzystnych zmian w mikroflorze
epifitycznej runi.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00