Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Organic farming compared to other packages of agroenvironmental programme PROW 2007-2013 in north-eastern Poland

Tytuł:
Organic farming compared to other packages of agroenvironmental programme PROW 2007-2013 in north-eastern Poland
Rolnictwo ekologiczne na tle innych pakietów programu rolnośrodowiskowego PROW 2007-2013 w północno-zachodniej Polsce
Autorzy:
Grabowski, M.
Barszczewski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334671.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
farming system
organic farming
agri-environmental programme
subsidies
agriculture
system gospodarowania
rolnictwo ekologiczne
program rolnośrodowiskowy
subwencja
rolnictwo
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 3; 100-105
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The survey was performed with the method of direct interviewing in the years 2009-2014 in 160 randomly selected both organic and conventional farms participating in the agro-environmental programme PROW 2007-2013. The farms were situated in Czarnkowo-Trzciana, Piła and Złotów counties of Wielkopolska Province and in Wałcz County of Zachodniopomorskie Province. Farm size, the structure of agricultural lands, crop structure in arable lands and the area of orchards were determined based on performed interviews. The number of agro-environmental packages realised in farms and the amount of financial support obtained by this way were analysed. There were markedly more farms realising organic farming package. Organic farms had the area of agricultural lands similar to that in conventional farms. Permanent grasslands had a significant share in the structure of agricultural lands of farms in both production systems. The share of permanent grasslands increased with the area of agricultural lands and reached 50% in the largest organic farms. Remarkable differences were found in the crop structure of arable lands. Fodder crops and orchards dominated in organic farms and cereals - in conventional farms. Oil and tuber crops were important in the largest conventional farms. Analysis of the number of realised agro-environmental programmes did not show quantitative differences but revealed clear qualitative variability. In organic farms, the organic farming package was accompanied by “biological” packages like grassland management and preserving endangered genetic resources of plants in agriculture while in conventional farms - sustainable agriculture and soil and water protection with substantial contribution of “biological” packages associated with grassland management. Performed studies showed a higher interest in the organic farming package among farmers participating in agroenvironmental programme and a greater support obtained through realisation of the programme within this package.

Badania ankietowe metodą wywiadu bezpośredniego przeprowadzono w latach 2009-2014 w wylosowanych 160 gospodarstwach rolnych, uczestniczących w programie rolnośrodowiskowym w ramach PROW 2007-2013, prowadzących gospodarstwa zarówno w ekologicznym oraz konwencjonalnym systemie produkcji. Wylosowane gospodarstwa zlokalizowane były na terenie powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego, pilskiego i złotowskiego w województwie wielkopolskim oraz powiatu wałeckiego w województwie zachodniopomorskim. Na podstawie przeprowadzonego wywiadu określono wielkość gospodarstw, strukturę użytków rolnych, strukturę zasiewów na gruntach ornych oraz powierzchnie sadów. Przedmiotem analizy była również liczba realizowanych w gospodarstwach rolnych pakietów rolnośrodowiskowych oraz wysokość uzyskiwanego z tytułu ich realizacji wsparcia finansowego. Stwierdzono wyraźnie większy udział gospodarstw realizujących pakiet rolnictwo ekologiczne. Gospodarstwa ekologiczne dysponowały zbliżoną powierzchnią użytków rolnych w porównaniu z gospodarstwami konwencjonalnymi. W strukturze użytków rolnych gospodarstw obu systemów produkcji znaczący udział miały TUZ-y, których udział wzrastał wraz ze wzrostem powierzchni UR, osiagając w grupie największych gospodarstw ekologicznych poziom zbliżony do 50% . Stwierdzono również znaczne różnice w strukturze upraw na gruntach ornych. W gospodarstwach ekologicznych dominowały uprawy paszowe i sadownicze a w konwencjonalnych zboża. W grupie największych gospodarstw konwencjonalnych duże znaczenie miała uprawa oleistych i okopowych. Analiza ilości realizowanych pakietów programu rolnośrodowiskowego nie wykazała wyraźnych różnic w sensię ich ilości, jednak widać wyraźne zróżnicowanie co do ich rodzaju. W gospodarstwach ekologicznych z pakietem rolnictwo ekologiczne, występowały pakiety „przyrodnicze” związane z gospodarką łąkarską oraz pakiet zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie, podczas gdy w gospodarstwach konwencjonalnych: rolnictwo zrównoważone i ochrona gleb i wód ze znaczącym udziałem pakietów „przyrodniczych” związanych z gospodarką łąkarską. Przeprowadzone badania wykazały większe zainteresowanie pakietem rolnictwo ekologiczne wśród rolników uczestniczących w programie rolnośrodowiskowym oraz wiekszą wysokość wsparcia uzyskiwanego z tytułu realizacji programu w tym pakiecie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies