This two-year study analysed production performance in a barn with about 300 cows, equipped with milking robots, robotic feed pushers and barn cleaners. Cell count quality and chemical composition of milk as well as inputs and working conditions of personnel were analysed. Both primiparous and older cows up to the 7th lactation easily adapted themselves to the new technology. High milk production was achieved. In 2014, the average yield was 10,700 kg and in 2015 - 11,300 kg of milk. Chemical composition of milk was typical for the Holstein Friesians. In 2014, only 5.3% of these cows showed subclinical, and 2.1% - clinical signs of mastitis, which suggests a very good quality of the milk produced at the barn, measured by somatic cell count. In 2015, these signs were found in 4.8% and 1.5% of cows, respectively. The frequency of milking varied by yield and lactation stage. Cows were milked 3 times per day on average. Each robot conducted 150-160 milkings per day, which is a very high utilization rate. The work of personnel consisted mainly in control activities and was very efficient. Labour input was less than 3 minutes per cow per day.
Przeprowadzono dwuletnie badania efektywności produkcji obory na około 300 krów, w której zastosowano roboty udojowe, roboty podgarniające paszę i czyszczące podłogę. Analizowano jakość cytologiczną i skład chemiczny mleka, wydajność krów, a także nakłady i warunki pracy obsługi. Stwierdzono, że zarówno krowy pierwiastki, jak i starsze - do 7. laktacji - łatwo przystosowywały się do nowej technologii. Uzyskano wysoką wydajność produkcji mleka. W 2014 roku średnia wydajność wyniosła 10,7 tys. kg, a w 2015 roku 11,3 tys. kg mleka. Skład chemiczny mleka był typowy dla rasy holsztyńskofryzyjskiej. W 2014 roku stwierdzono u 5,3% krów w stadzie podkliniczne stany zapalne wymion, a 2,1% - kliniczne stany zapalne wymion, co wskazuje na bardzo dobrą jakość cytologiczną mleka produkowanego w tej oborze. W 2015 roku stwierdzono, że stany zapalne wymion występowały odpowiednio u 4,8 i 1,5% krów. Krotność doju była zróżnicowana w zależności od poziomu wydajności i stadium laktacji. Krowy były dojone średnio trzykrotnie na dobę. Jeden robot wykonywał 150-160 dojów na dobę, co wskazuje na dobre jego wykorzystanie. Praca obsługi polegała głównie na czynnościach kontrolnych i była bardzo wydajna. Nakłady pracy wynosiły poniżej 3 minut na krowę i dzień.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00