Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena plonowania kilku odmian pomidora w uprawie ekologicznej

Tytuł:
Ocena plonowania kilku odmian pomidora w uprawie ekologicznej
Yielding of some tomato cultivars in organic growing system
Autorzy:
Szafirowska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334497.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
plonowanie
pomidor
odmiana
uprawa ekologiczna
yielding
tomato
cultivar
organic system
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 4; 131-134
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2005-2006 w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach prowadzono badania porównawcze plonowania pomidora uprawianego metodą ekologiczną i konwencjonalną. Oceniano polskie odmiany nowej generacji, samokończące, z przeznaczeniem dla przemysłu. Badano następujące odmiany: Awizo F1, Batory F1, Etna F1, Rumba, Sokal F1, Wiola F1. Czynnikiem najsilniej wpływającym na wysokość i strukturę plonu było występowanie zarazy ziemniaka. W warunkach łagodnego przebiegu choroby (2005 rok) plon pomidora z uprawy ekologicznej był o około 9% niższy niż z konwencjonalnej. Wyróżniającą odmianą pod względem wysokości i struktury plonu w obu metodach uprawy była Batory F1. W warunkach dużego nasilenia choroby (2006 rok) w uprawie ekologicznej uzyskano o 26,5% niższy plon ogólny, a ilość porażonych owoców była 2,5-krotnie większa niż w uprawie konwencjonalnej. W obu latach badań niezależnie od warunków i metody uprawy najmniej owoców z objawami zarazy ziemniaka stwierdzono u odmiany Awizo F1.

During 2005-2006 at Research Institute of Vegetable Crops in Skierniewice the studies were carried out to compare the yields of organic and conventional tomatoes. Polish cultivars of new generation, determinant, bred for processing were examined as follows: Awizo F1, Batory F1, Etna F1, Rumba, Sokal F1 Wiola F1. The late blight of tomato was the most important factor strongly affecting the height and structure of yield. In the year of light disease occurrence (2005) organic tomatoes yielded only 9% lower than conventional. Batory F1 was distinguishing cultivar among others with the highest yield and the best share in both growing systems. In conditions favorable for the disease development (2006) organic tomatoes yielded 26,5% lower and the number of diseased fruits was 2,5 times bigger as compared with conventional ones. In both years irrespective of weather conditions and growing method the lowest number of diseased fruits was stated in case of cv. Awizo F1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies