Effect of microbiologically enriched fertilizers on the yielding of strawberry plants under field conditions in the second year of plantation Wpływ nawozów wzbogaconych mikrobiologicznie na plonowanie roślin truskawki w warunkach polowych w drugim roku prowadzenia plantacji
The experiment was established in the spring of 2018 in the Experimental Orchard of the Research Institute of Horticulture
in Dąbrowice (Central Poland) and was carried out on strawberry plants of the cultivar ‘Marmolada’. The experiment included the following experimental combinations: 1. Control – no fertilization; 2. Standard NPK fertilization (control);
3. Application of only the fungi Aspergillus niger and Purpureocillium lilacinum; 4. Application of only the bacteria Bacillus sp., Bacillus amyloliquefaciens and Paenibacillus polymyxa; 5. Standard NPK + fungi; 6. Standard NPK + bacteria;
7. Polifoska 6, 100% + bacteria; 8. Urea 100% + fungi; 9. Polifoska 6, 100%; 10. Super Fos Dar 40 innovative fertilizer,
100% + bacteria; 11. Urea 60% + fungi; 12. Polifoska 6, 60% + bacteria; 13. Super Fos Dar 40 60% + bacteria. The aim
of this study is to assess the impact of fertilization with innovative mineral fertilizers enriched with bacteria and filamentous
fungi on the fruiting of two-year-old strawberry plants under open-field conditions. In the second year of the study, the
number of inflorescences and flowers, the intensity of the green colour of the leaves, the yielding of the plants, and the quality of the fruit were determined. The measurements showed that the strawberry plants fertilized with the microbiologically
enriched standard NPK fertilizer and those fertilized with a 60% dose of microbiologically enriched Polifoska 6 formed a
greater number of inflorescences and flowers than the plants without fertilization. The leaves of the strawberry plants fertilized with Super Fos Dar 40 in full dose and with Polifoska 6, both microbiologically enriched, had a more intensely green
colour than the control plants. The largest number of fruit was collected from the plants fertilized with the standard NPK
fertilizer microbiologically enriched with the filamentous fungi. The increase in yield in this combination was as much as
123.1% in relation to the control. Comparatively high yields were also produced by the strawberry plants after the application of Bacillus bacteria and when fertilized with the microbiologically enriched NPK fertilizer. The largest fruits were
those in the combinations where standard fertilization with the microbiologically enriched NPK fertilizer was used. The
type and method of fertilizing the plants did not have a significant effect on the physicochemical properties of the fruit, such
as pH, soluble-solids content, firmness and acidity.
Doświadczenie założono wiosną 2018 roku w Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Dąbrowicach (k. Skierniewic) i prowadzono je na roślinach truskawki odmiany ‘Marmolada’. Doświadczenie objęło następujące kombinacje:
1. Kontrola – bez nawożenia; 2. Standardowe nawożenie NPK (kontrola); 3. Aplikacja grzybów strzępkowych Aspergillus
niger i Purpureocillium lilacinum; 4. Aplikacja bakterii Bacillus sp., Bacillus amyloliquefaciens i Paenibacillus polymyxa.
5. Standardowe nawożenie NPK + grzyby; 6. Standardowe nawożenie NPK + bakterie; 7. Polifoska 6, 100% + bakterie;
8. Mocznik 100% + grzyby; 9. Polifoska 6, 100%; 10. Super Fos Dar 40, 100% + bakterie; 11. Mocznik 60% + grzyby;
12. Polifoska 6, 60% + bakterie; 13. Super Fos Dar 40 60% + bakterie. Celem pracy była ocena wpływu innowacyjnych
nawozów wzbogaconych mikrobiologicznie o bakterie i grzyby strzępkowe na owocowanie dwuletnich roślin truskawki
w warunkach polowych. W drugim roku prowadzenia badań określono liczbę kwiatostanów i kwiatów, natężenie zielonej
barwy liści, plonowanie roślin i jakość owoców. Pomiary wykazały, że rośliny truskawki nawożone standardowo nawozami
NPK wzbogaconymi mikrobiologicznie oraz nawożone 60% dawką Polifoski 6 wzbogaconej mikrobiologicznie uformowały
większą liczbę kwiatostanów i kwiatów niż rośliny bez nawożenia. Liście roślin truskawki nawożone nawozem Super Fos
Dar 40 w pełnej dawce oraz Polifoską 6 wzbogaconych mikrobiologicznie miały bardziej intensywne zielone liście niż rośliny kontrolne. Najwięcej owoców zebrano z roślin nawożonych standardowo nawozami NPK wzbogaconymi mikrobiologicznie o grzyby strzępkowe. Przyrost plonu w tej kombinacji wyniósł aż 123,1% w odniesieniu do kontroli. Bardzo dobrze plonowały także truskawki po zastosowaniu bakterii z rodzaju Bacillus oraz nawożone standardowo nawozami NPK wzbogaconymi mikrobiologicznie. Najlepiej wyrastały owoce w kombinacjach, gdzie zastosowano standardowe nawożenie nawozami NPK wzbogaconymi mikrobiologicznie. Rodzaj i sposób nawożenia roślin nie miał istotnego wpływu na fizykochemiczne właściwości owoców, takie jak: pH, poziom ekstraktu, jędrność i kwasowość.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00