Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stopnia rozdrobnienia wybranych surowców roślinnych na właściwości fizyczne materiału przetworzonego w procesie granulowania

Tytuł:
Wpływ stopnia rozdrobnienia wybranych surowców roślinnych na właściwości fizyczne materiału przetworzonego w procesie granulowania
Influence of grinding rate of chosen plant matarials on physical properties of material under pelleting process
Autorzy:
Kulig, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334407.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
rozdrobnienie
surowce roślinne
właściwości fizyczne
proces granulowania
grinding
plant material
physical properties
pelleting process
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 1; 59-62
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań oddziaływania stopnia rozdrobnienia śruty z jęczmienia i łubinu (zakres od 0,25 do 2,5 mm) na wilgotność materiału sypkiego po obróbce hydrotermicznej oraz właściwości fizyczne granulatu. Stwierdzono, że średnie wartości przyrostu wilgotności śruty po kondycjonowaniu w odniesieniu do łubinu wahają się w przedziale od 2,62 do 5,79%, a w przypadku jęczmienia przybierają wartości w zakresu od 4,06 do 4,90%. Wykazano, iż stopień rozdrobnienia surowca nie wpływa istotnie statystycznie na jakość granulatu wytworzonego z łubinu (p>0,01). Natomiast w przypadku jęczmienia najlepsze efekty uzyskano dla surowca o najmniejszym średnim wymiarze cząstki. Przy czym zaobserwowano, że wpływ stopnia rozdrobnienia najbardziej uwidacznia się w odniesieniu do zawartości cząstek rozkruszonych w granulacie (zmiana wartości w zakresie od 7,43 do 14,41%) oraz wytrzymałości kinetycznej granulatu (zmiana wartości w przedziale od 97,12 do 91,72%).

Paper presents results of the studies upon influence of grinding rate of barley and lupine (particle size in the range 0.25 to 2.5 mm) on the moisture content resuling from hydrothermal treatement, and physical propertis of pellet. It was noticed that the mean values of moisture increasement after conditioning for lupine ranged from 2.62 to 5.79%, and from 4.06 to 4.90 for barley. Lupine pellet quality was not statistically influenced by the particle size (p>0.01). For barley the best results were obtained for material constituted of the finest particles. It was additionally noticed that the grinding ratio influenced mostly amount of fines in resulting pellet (change from 7.43 to 14.41%), and its durability (change from 97.12 to 91.72%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies