Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of white mustard proximity on broad bean infestation with black bean aphid (Aphis fabae Scop.)

Tytuł:
The effect of white mustard proximity on broad bean infestation with black bean aphid (Aphis fabae Scop.)
Wpływ sąsiedztwa gorczycy białej na stopień opanowania bobu przez mszycę burakową (Aphis fabae Scop.)
Autorzy:
Gospodarek, J.
Kaczmarczyk, M.
Biniaś, B.
Rusin, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334214.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
intercropping
Vicia faba L. ssp. Maior
Sinapis alba L.
aphids
predators
uprawa współrzędna
mszyca
drapieżnik
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 3; 156-161
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Objective of the study consisted in the evaluation of the effect of white mustard as a companion plant in the cultivation of broad bean, cultivar Bartek, on the level of plant infestation with black bean aphid Aphis fabae Scop., and also on the occurrence of its natural enemies. The field experiment comprised the following objects: control - broad bean, Bartek cv. as a homogenous crop, sown at 50 cm x 10 cm spacing; broad bean spaced 60 cm x 10 cm with white mustard as the crop intersown between the rows and broad bean spaced 50 cm x 10 cm, with a 50 cm wide mustard stripe surrounding the plot (in this case the width of broad bean stripes was 3 m). Broad bean cultivation in combination with intercropping white mustard, as well as in the form of surrounding sowing contributed to a significant decrease in black bean aphid abundance on the broad bean plants. The effect was visible mainly during the final period of the pest occurrence. The analysis of the occurrence of natural enemies of A. fabae demonstrated a strong relationship between the number of adult Coccinellidae with the number of aphid and their highest numbers in the homogenous broad bean cultivation. On the other hand, the predator to prey ratio in the case of larval stages of the major aphid predators, i.e. Syrphidae and Coccinellidae was more favorable in the presence of mustard as the companion plant.

Celem pracy była ocena wpływu gorczycy białej, jako rośliny towarzyszącej, w uprawie bobu (Vicia faba L.), odmiany Bartek na stopień opanowania roślin przez mszycę burakową (Aphis fabae Scop.), jak również na występowanie jej wrogów naturalnych. Doświadczenie obejmowało następujące obiekty: kontrola - bób w uprawie jednogatunkowej wysiany w rozstawie 50 cm x 10 cm; bób w rozstawie 60 cm x 10 cm z gorczycą wsianą między rzędami oraz bób w rozstawie 50 x 10 cm obsiany dookoła pasem gorczycy o szerokości 50 cm (szerokość pasów bobu wynosiła w tym przypadku 3 m). Uprawa bobu wspólnie z gorczycą białą w międzyrzędziach, jak i w postaci obsiewu, przyczyniła się do istotnego zmniejszenia liczebności mszycy burakowej na roślinach bobu. Efekt ten widoczny był głównie w końcowym okresie występowania szkodnika. Analiza występowania wrogów naturalnych mszycy burakowej wykazała silny związek liczebności dorosłych Coccinellidae z liczebnością mszyc i ich najliczniejsze występowanie w uprawie jednogatunkowej bobu. Natomiast stosunek liczbowy drapieżcy do ofiary w przypadku stadiów larwalnych głównych afidofagów, tj. Syrphidae i Coccinellidae korzystniej kształtował się w obecności gorczycy jako rośliny towarzyszącej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies