Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of changes in the angle of orientation of rollers for compacting straw by rolling on parameters of obtained briquettes

Tytuł:
Effect of changes in the angle of orientation of rollers for compacting straw by rolling on parameters of obtained briquettes
Wpływ zmian kąta ustawienia wałków zagęszczających słomę metodą zwijania na parametry uzyskiwanych brykietów
Autorzy:
Adamczyk, F.
Frąckowiak, P.
Spychała, W.
Szaroleta, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334194.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
briquetting
rolling
briquette
briquetting roller
twist angle
axis
specific density
capacity
mechanical strength
brykietowanie
metoda zwijania
brykiet
wałek brykietujący
kąt skręcenia

gęstość właściwa
przepustowość
wytrzymałość mechaniczna
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 1; 5-9
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nowadays, many methods for compacting straw for energy purposes are known. Compaction of unchopped straw by rolling it with an operating unit consisting of five conical rollers is a new method not used for this purpose so far. Various compaction of briquettes formed by this method takes place by changing the skew angle of the axes of briquetting rollers β relative to the axis of a briquetting chamber. The work presents the study results of the effect of changes in the twist angle of the axes of briquetting rollers on capacity, specific density and mechanical strength of briquettes. The study was conducted for the following twist angles of roller axes: β = 5 and β = 7. The study results show that there are significant differences between the values of the obtained degree of compaction of briquettes for both studied angles.

Obecnie znanych jest wiele sposobów zagęszczania słomy z przeznaczeniem na cele energetyczne. Nowym, do tej pory do tego celu nie wykorzystywanym sposobem jest zagęszczanie niepociętej słomy metodą zwijania przez zespół roboczy, składający się z pięciu stożkowych wałków. Różne zagęszczenie brykietów tworzonych tą metodą następuje przez zmianę kąta zwichrowania osi wałków brykietujących β względem osi komory brykietowania. W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu zmian kąta skręcenia osi wałków brykietujących na przepustowość, gęstość właściwą i wytrzymałość mechaniczną brykietów. Badania przeprowadzono dla kątów skręcenia osi wałków β = 5 i β = 7. Wyniki badań pokazują występowanie istotnych różnic pomiędzy wartościami uzyskanego stopnia zagęszczenia brykietów dla obydwu badanych kątów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies