Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of selected factors on shaping of milk temperature during cow machine milking

Tytuł:
The influence of selected factors on shaping of milk temperature during cow machine milking
Wpływ wybranych czynników na kształowanie się temperatury mleka w czasie doju maszynowego krów
Autorzy:
Jędruś, A.
Beba, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/334064.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
temperature sensor
diagnostics
machine milking
temperature
milk
czujnik temperatury
diagnostyka
dój maszynowy
temperatura
mleko
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2014, 59, 1; 48-51
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the research the assessment of the impact of sensors found in the milking unit during the process of machine cow milking on selected metrological properties of temperature sensors installed in a milking cluster has been done. The analyses have been made on the basis of the temperature curves of milk flow in cows’ udder quarters obtained during the cowshed tests. In the research a microprocessor measuring system has been used. The system has been designed in the Institute of Biosystem Engineering at the University of Life Sciences in Poznan. The system is cooperating with thermistors installed in teat cups. The results of variance analysis has shown statistically highly essential influence of the thermistor’s initial temperature and sort of a quarter on the time of establishing the maximum milk temperature.

W pracy dokonano oceny wpływu czynników występujących na stanowisku udojowym w czasie doju maszynowego krów na wybrane własności metrologiczne czujników temperatury zamontowanych w aparacie udojowym. Analiz dokonano w oparciu o uzyskane w trakcie testów oborowych termogramy spływu mleka z ćwiartek wymion krów. Do badań wykorzystano opracowany w Instytucie Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu mikroprocesorowy system pomiarowy współpracujący z termistorami zamontowanymi w kubkach udojowych. Wyniki analizy wariancji wykazały statystycznie wysoko istotny wpływ temperatury początkowej termistora oraz rodzaju ćwiartki na czas ustalenia wartości maksymalnej temperatury mleka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies