Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Maximum Separation Partial Least Squares (MSPLS): a new method for classification in microarray experiment

Tytuł:
Maximum Separation Partial Least Squares (MSPLS): a new method for classification in microarray experiment
Autorzy:
Błaszczyk, P.
Stąpor, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/333834.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Uniwersytet Śląski. Wydział Informatyki i Nauki o Materiałach. Instytut Informatyki. Zakład Systemów Komputerowych
Tematy:
klasyfikacja
metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów
eksperyment mikromacierzowy
partial least squares
classifications
maximal separation criterion
microarray experiment
supervisor learning
Źródło:
Journal of Medical Informatics & Technologies; 2007, 11; 187-195
1642-6037
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the paper is to propose a new method for classification. Our MSPLS method was deduced from the classic Partial Least Squares (PLS) algorithm. In this method we applied the Maximum Separation Criterion. On the basis of the approach we are able to find such weight vectors that the dispersion between the classes is maximal and the dispersion within the classes is minimal. In order to compare the performance of classifier we used the following types of dataset - biological and simulated. Error rates and confidence intervals were estimated by the jackknife method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies