Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sensitivity of echo envelope fractal dimension to bottom type and bottom depth - numerical results

Tytuł:
Sensitivity of echo envelope fractal dimension to bottom type and bottom depth - numerical results
Autorzy:
Łubniewski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/332051.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Akustyczne
Tematy:
acoustic
seafloor
hydroacoustics
Źródło:
Hydroacoustics; 2003, 6; 195-198
1642-1817
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The presented results are a part of those obtained within the author's latest work on application of normal incidence methods in acoustic seafloor characterisation. The work included both theoretical and experimental studies on selection of appropriate methods of seafloor echo processing and feature extraction for characterisation of the bottom type, especially, the study of the usefulness of several echo parameters like fractal dimension or statistical moments of the echo envelope. In this paper, the simulation results of the echo envelope fractal dimension dependence on bottom type and bottom depth are presented. They show that to same extent, fractal dimension of an echo may be useful for bottom identification even in a case of varying depth, however, more detailed, theoretical as well as experimental studies are needed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies