Percepcja i pomiar wartości klienta w kanałach dystrybucji na przykładzie branży piwowarskiej The perception and measurement of customer value in the value distribution channels on the example of brewing industry
Baza klientów, jaką dysponuje przedsiębiorstwo, jest zbiorowością heterogeniczną, którą różnicują zarówno oczekiwania poszczególnych klientów, jak i ich gotowość i zdolność do kapitałowego zasilania przedsiębiorstwa. Dążąc do maksymalizacji korzyści wynikających z zaangażowanego kapitału, przedsiębiorstwo musi zarządzać bazą klientów, czego konsekwencją jest konieczność identyfikacji i pomiaru wartości klienta. Kluczowym celem artykułu jest prezentacja podstawowych metod pomiaru wartości klienta oraz stopnia ich wykorzystania w praktyce wybranych przedsiębiorstw.
Customer base, that the company has at its disposal, is a heterogeneous set, differed by expectations of the particular customers as well as their readiness and ability to supply the company with capital. When leading to the maximization of benefits resulting from the capital engaged the company has to manage the customer base and its consequence is a necessity to conduct the customer value identification and measurement. The key objective of the article is to present the basic measurement methods of customer value along with the extent of their application in practice of the selected enterprises.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00