Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Explosion Characteristics of Water Gas for Fischer–Tropsch Process

Tytuł:
Explosion Characteristics of Water Gas for Fischer–Tropsch Process
Charakterystyka wybuchowości gazu wodnego w procesie Fischera–Tropscha
Autorzy:
Skrinsky, Jan
Veres, Jan
Kolonicny, Jan
Ochodek, Tadeas
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/319217.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przeróbki Kopalin
Tematy:
modelowanie wybuchu
charakterystyka wybuchu
dwutlenek węgla
wodór
gaz wodny
explosion modeling
explosion characteristics
carbon dioxide
hydrogen
water gas
Źródło:
Inżynieria Mineralna; 2019, 21, 1/2; 117-121
1640-4920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Experimental study is presented for different CO-air and H2-air mixtures at a maximum concentration range. CO concentration ranges from 12.5 ± 0.2 % vol. to 70.5 ± 0.2 % vol. and H2 concentration ranges from 4.5 ± 0.2 % vol. to 76.0 ± 0.2 % vol. in a mixture with air at ambient atmospheric pressure (1 bar) and temperature (25°C). The explosion parameters of explosion pressure and maximum rate of pressure rise for water gas-air mixture were measured within the studied range, i.e. 0.30–2.13 at temperature of 25°C and pressure of 101 kPa. The experimental values of the maximum explosion pressure is compared with the mathematical modeling of this gas. The influence of initial concentration on the explosion characteristics were discussed.

Przedstawiono badania eksperymentalne dla różnych mieszanin CO-powietrze i H2-powietrze w maksymalnym zakresie stężeń. Zakres stężenia CO wynosi od 12,5 ± 0,2% obj. do 70,5 ± 0,2% obj. i stężenie H2 wynosi od 4,5 ± 0,2% obj. do 76,0 ± 0,2% obj. w mieszaninie z powietrzem o ciśnieniu atmosferycznym otoczenia (1 bar) i temperaturze (25°C). Parametry wybuchu – ciśnienia wybuchu i maksymalnej szybkości wzrostu ciśnienia dla mieszaniny woda-gaz mierzono w badanym zakresie, tj. 0,30–2,13 w temperaturze 25°C i ciśnieniu 101 kPa. Wartości eksperymentalne maksymalnego ciśnienia wybuchu porównuje się z modelem matematycznym tego gazu. Omówiono wpływ początkowego stężenia na charakterystykę wybuchu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies