Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Analysis of The Process of Barley Grain Separation from Undesirable Particles

Tytuł:
The Analysis of The Process of Barley Grain Separation from Undesirable Particles
Analiza procesu oddzielania ziarna jęczmienia od zanieczyszczeń
Autorzy:
Zegzulka, Jiri
Jezerska, Lucie
Hetclova, Vladimira
Prokes, Rostislav
Ruttkay, Vaclav
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/318168.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przeróbki Kopalin
Tematy:
jęczmień
kąt tarcia wewnętrznego
separacja
parametry jakościowe
barley
angle of internal friction
separation
qualitative parameters
Źródło:
Inżynieria Mineralna; 2019, 21, 1; 173-176
1640-4920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article focuses on the intensification of raw barley grains initial purification and separation processes before the subsequent processing in the area of brewing. Above all, it deals with the physical and mechanical concepts of the purification and separation of qualitatively satisfactory grains from undesirable impurities, e.g. coarse impurities, as the prevention from the potential damage of milling and scrapping facilities. Four different cultivated barley species were tested within the study. Physical and mechanical parameters were determined in all samples, for instance powder density, angle of internal friction and external friction angle with steel contact material, particle size distribution and morphology. The first results of measuring revealed the difference in the quality of initial entering component of barley grains before the purification process compared to the output quality of grains after machine purification and separation processes in the facilities determined for the subsequent grain storage. As a result of the non-effective process of separation, the final quality of the product, i.e. the beer, may be affected by the qualitative parameters of partial processes involved in treating barley grains.

Artykuł koncentruje się na intensyfikacji wstępnych procesów oczyszczania i separacji surowych ziaren jęczmienia przed dalszym przetwarzaniem w procesie warzenia piwa. Przede wszystkim zajmuje się fizycznymi i mechanicznymi koncepcjami oczyszczania i oddzielania jakościowo zadowalających ziaren od niepożądanych zanieczyszczeń, np. gruboziarniste zanieczyszczenia, zapobiegające potencjalnym uszkodzeniom urządzeń do mielenia oddzielania zanieczyszczeń. W ramach badań przetestowano cztery różne gatunki jęczmienia. We wszystkich próbkach określono parametry fizyczne i mechaniczne, na przykład gęstość proszku, kąt tarcia wewnętrznego i kąt tarcia zewnętrznego ze stalowym materiałem kontaktowym, rozkład wielkości cząstek i ich morfologię. Pierwsze wyniki pomiarów ujawniły różnicę w jakości ziaren jęczmienia przed procesem oczyszczania w porównaniu z jakością wyjściową ziaren po oczyszczeniu. W wyniku nieefektywnego procesu separacji na jakość końcową produktu (piwo) mogą wpływać parametry jakościowe kolejnych procesów związanych z obróbką ziaren jęczmienia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies