Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of ball type in fine particles grinding on kinetic breakage parameters

Tytuł:
The effect of ball type in fine particles grinding on kinetic breakage parameters
Wpływ typu kul przy mieleniu drobnych cząstek na kinetyczne parametry pękania
Autorzy:
Umucu, Y.
Deniz, V.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/318110.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przeróbki Kopalin
Tematy:
parametry pękania
ignimbryt
młyn kulowy
typ kuli
breakage parameter
ignimbrite
ball mill
ball type
Źródło:
Inżynieria Mineralna; 2015, R. 16, nr 1, 1; 197-203
1640-4920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the study, the effect of different grinding media on breakage parameters was investigated. Ceramic and steel balls were used as the grinding media. It was observed that the grinding of ignimbrite obeyed first-order breakage kinetics law in the case of ceramic and steel balls. Breakage rates were higher for steel ones comparing to ceramic balls. Furthermore, it was found that the primary breakage distribution function depends on the feed size (i.e., non-normalized), and depends on the different grinding media. The effect of grinding time on the product particle size distribution has also been investigated.

W niniejszych badaniach sprawdzono wpływ różnych mediumów mielących na parametry pękania. Jako mediumy mielące użyto kule ceramiczne i stalowe. Zaobserwowano, że w przypadku kul ceramicznych i stalowych mielenie ignimbrytu było zgodne z kinetycznym prawem pękania pierwszego rzędu. Wskaźniki pękania w przypadku kul stalowych były wyższe w porównaniu do kul ceramicznych. Ponadto odkryto, że podstawowa funkcja rozkładu pęknięć zależy od rozmiaru zasilenia (tzn. nieznormalizowanego) i od różnego medium rozdrabniającego. Sprawdzono również wpływ czasu rozdrabniania na rozkład rozmiaru cząsteczek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies