Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym

Tytuł:
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym
Ensurance of the quality and safety of food products in road transport
Autorzy:
Satora, Magdalena
Szkoda, Maciej
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/317323.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Naukowo-Wydawniczy "SPATIUM"
Tematy:
transport produktów żywnościowych
wymagania techniczno-prawne
jakość
bezpieczeństwo
road transport of food products
legal requirements
technical requirements
quality
safety
Źródło:
Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe; 2019, 20, 6; 86-92
1509-5878
2450-7725
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia problematykę zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym. W artykule omówiono wybrane akty prawne odnoszące się do transportu drogowego żywności, do których należą międzynarodowa umowa dotycząca transportu szybko psujących się artykułów żywnościowych (ATP) oraz system kierowania bezpieczeństwem podczas transportu żywności (HACCP). Zaprezentowano ogólną charakterystykę całego procesu transportowania produktów spożywczych oraz omówiono pojazdy dostosowane do jego realizacji. Następnie opis ano naczepy chłodnicze, a także przedstawiono wymagania, co do temperatur i pojazdów, w których odbywa się cały proces dostaw towarów żywnościowych. Dokonano również analizy danych statystycznych dotyczących przewozu produktów żywnościowych w Polsce w latach 2008-2016.

The article presents the issues of ensuring the quality and safety of food products in road transport. The article discusses selected legal acts related to road transport of food, including the Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be Used for such Carriage (ATP) and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP). The general characteristics of the entire process of transporting food products were presented and vehicles adapted to carry it out were discussed. Next, refrigerated semitrailers were described, as well as requirements for temperatures and vehicles in which the entire food supply process takes place. An analysis of statistical data on the transport of food products in Poland in the years 2008 -2016 was also carried out.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies