Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ modyfikacji fizycznej na udarność kleju konstrukcyjnego

Tytuł:
Wpływ modyfikacji fizycznej na udarność kleju konstrukcyjnego
Influence of physical modification on impact strength of Epidian 57/Z1 adhesive
Autorzy:
Komorek, A.
Kowalik, R.
Zmyślony, D.
Bieńczak, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/316680.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Instytut Naukowo-Wydawniczy "SPATIUM"
Tematy:
klej konstrukcyjny
modyfikacja fizyczna
udarność
Epidian 57/Z1
structural adhesive
physical modification
impact strength
Źródło:
Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe; 2016, 17, 6; 921-923
1509-5878
2450-7725
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule zaprezentowano wyniki badań wpływu fizycznej modyfikacji kleju Epidian 57/Z1 na jego właściwości mechaniczne. Klej modyfikowano poprzez dodanie mikro i nanocząstek takich jak nanorurki węglowe, fulereny, montmorylonit, węglik krzemu, wolfram i mikrobalony. Badaniami walidującymi były badania wytrzymałościowe na obciążenia udarowe. W większości przypadków stwierdzono pogorszenie właściwości kleju po dodaniu cząstek bez względu na ich rozmiar i udział procentowy.

Paper discussed the impact of physical modification of the adhesive (Epidian 57/Z1) on impact strength of the adhesive. Adhesive was modified by additions of micro and nanoparticles, such as fullerenes, carbon nanotubes, montmorillonite, silicon carbide, tungsten and microballoons. Particular attention was paid to the influence of composition of the adhesive and nanoparticles (nanotubes and fullerenes). As a result, the experiment found that most additives deteriorate the strength properties of obtained adhesive regardless of their size and percentage.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies